Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Het Fishpartners Open 2019 voor Sokolov

Als speciale gasten waren Ulf Andersson, Vlastimil Hort, Jan Timman, Hans Ree en John van der Wiel van de partij op het Fishpartners Open 2019. En er waren nog meer grootmeesters! Verder deden er computers van verschillende sterktes mee, zoals Pewatronic met een ELO van 3000 (!!), die 6 uit 7 scoorde, maar buiten mededinging meedeed, anders was hij winnaar geweest (zie zijn elegante winst in de eerste flits). De computers kregen in alle partijen zwart. En zo verschenen op zaterdag 29 juni vier computers en 64 mensen achter de borden. De tweede remise in de eerste ronde werd gescoord in de partij tussen Ulf Andersson en Emile Cardon. Een fraaie prestatie van Emile, dat zeker. Maar wie in het verdere verloop van het toernooi de verrichtingen van de winnaar van het Hoogovenstoernooi van 1983 volgde zag dat het qua ambities helemaal over is met Ulfie. En zo konden in de loop van de dag naast Emile Cardon ook Max Valkenburg, Anne Grutter, Arie van Diermen en Robin Reichardt zich op de borst kloppen omdat ze deze voormalige wereldtopper op remise hebben gehouden. In de laatste ronde voegde ook Hans Ree zich nog in dit rijtje. Overigens speelde Andersson niet alles remise. Barnevelder Bruun van de Laar voegde zich in een ander illuster rijtje, namelijk van schakers die tegen Andersson remise weigerden en vervolgens verloren. Dat is in de vorige eeuw ook velen overkomen! De eindstand bovenaan van het Fishpartners Open: GM Ivan Sokolov 5,5; GM Lucas van Foreest 5,5; GM Benjamin Bok 5,5 en ook Jan Timman scoorde 5,5; de eerste drie genoemden doen allemaal ook mee aan het NK 2019! Naar een verslag van Richard Vedder. De tweede flits komt uit het NK 2019, het is een schitterende combinatie van Benjamin Bok, één van de kanshebbers op de titel!                                    

                                     Nu … e2!                                         Na … hxg6
comp1 bok2

Tea Lanchava – Computer Pewatronic 0-1; …e2; Kxe2 De4+; Kf2 Lh4; Dxh4 of? Df3+ en 0-1 want zwart zet hierna mat.

Benjamin Bok – Sergei Tiviakov 1-0, NK 2019 ronde 1. Db2! Kg8; Ld5 (dreigt Txg6) Pe5 of?; Lxa8 Pc4; Df6 Pxd6; Dxd6 en 1-0 na doorslaggevende materiaalwinst.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-