Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Lucas van Foreest NK schaken 2019 (deel 3)

Dit is al de derde rubriek over de 75e editie van het algemene kampioenschap van Het Deloitte NK Schaken 2019. De broers Jorden (20) en Lucas (18) van Foreest, de twee jongste deelnemers van het veld, waren bijzonder op dreef, bleven 1,5 punt vóór op hun naaste achtervolgers, en scoorden ook menige punt met prachtige combinaties (zie beide flitsen hierna en de eerste flits van deel 1), eindigden beiden met 5 uit 7, zodat er een tie-break met verkorte speeltijd aan te pas moest komen, om de winnaar te kunnen bepalen en dat werd uiteindelijk Lucas, nota bene met de laagste rating van het hele veld! Ivan Sokolov speelde tegen de “overigen” de heel mooie score bijeen van 3,5 uit 5, maar tegen de broers Van Foreest lukte het helemaal niet, hij werd door beide broers heel fraai van het bord gecombineerd. Jorden van Foreest zette in de derde ronde de zaak op scherp met een paardoffer en een ronde later tegen Lucas overzag Sokolov dat zijn mooie plannen werden gedwarsboomd door een mat in twee (zie de flitsen hierna).

                             

                                     Na … Txb8                                               na … Dd3
Jorden NK alg1 Lucas NK2

Jorden van Foreest – Ivan Sokolov 1-0. NK 2019. Ta3! Lh5; Th3 en 1-0 vanwege meerdere dreigingen, zoals Tf8; Txh5+ Dxh5; Dg7#

Ivan Sokolov – Lucas van Foreest 0-1. NK 2019. In deze evenwichtige stand meende Ivan in het voordeel te komen door: Txe5 Txe5; en Dxf4 en te laat zag hij dit mooie plan mislukken door mat in twee daarna: Dh3+ Kg1 en Te1#!!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-