Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Open Nederlands Kampioenschap deel 2

Het ONK 2019 in Dieren is een toernooi dat de winnaar, de nog maar 17 jarige Casper Schoppen uit Utrecht, goed ligt. Vorig jaar boekte hij al een grootmeesternorm in Dieren. Dit jaar deed hij het zelfs nog beter, want hij won met 7 uit 9 het toernooi! Ook “good old” Manuel Bosboom scoorde 7 punten, wat uitgebreid is toegelicht in deel 1, maar werd tweede door minder weerstandspunten. Derde werd GM Lucas van Foreest met de eveneens fraaie score van 6,5 uit 9. Casper Schoppen plaatst zich nu door deze fraaie prestatie ook voor het “gesloten” NK 2020. Van Lucas van Foreest is ondertussen wel bekend dat hij formidabel kan combineren (zie dia 1) en de laatste dia is uiteraard een interessante flits van een winstpartij van de nieuwe kampioen. Minder vrolijk nieuws uit het ONK was, dat in groep C iemand meedeed die herhaaldelijk en dan langdurig naar het toilet moest, soms zelfs na elke zet, om daar uitgebreid zijn smartphone met schaakinfo te bekijken, bleek naderhand. Zijn merkwaardige gedrag was al bij eerdere toernooien opgevallen, zodat hij vanaf het begin in de gaten werd gehouden, en na een prima uitgevoerde arbitrale confrontatie met betrekking tot zijn gedrag, gaf hij toe te hebben gefraudeerd. Hij werd uit het toernooi verwijderd en hij mag ongetwijfeld een forse straf van de KNSB verwachten voor zijn onvoorstelbaar onsportieve gedrag. (Mede naar info Perschef Peter Boel).

                     

                                    Na … Dxd5                                                       na … Txc4
LucvForeest ONK Schoppen ONK

Lucas van Foreest – Alberto David 1-0. ONK 2019 in Dieren. Lucas ziet pion f6 er maar zwak bij staan: Lc1 Td7; Lb2 b5; Txe7+! En 1-0 (zo wordt de toren op h8 onder schaak opgeruimd).

Casper Schoppen – Ivo Maris 1-0. ONK 2019 in Dieren. De zwarte loper staat zwak maar mag niet worden genomen, want dan komt zwart na Txc3+ beter te staan. Maar wit speelt nu supersterk Pb5! Met dubbele dreiging op loper en op schaak met Td6+ en winst van Th6. Dus Ld5; Tb6! Ke7 of?; en Txd5, de loper is gewonnen en even later 1-0.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

 

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-