Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Nemesis Efim Geller

Bab Wilders heeft in zijn rubriek in het Nederlands Dagblad aandacht gegeven aan een nieuw boek over Efim Petrovich Geller (Odessa, 1925 – Moskou, 1998) met als titel The Nemesis Efim Geller, Geller’s Greatest Games (€ 28). Uitgegeven door QualityChess.co.uk. Geller is nooit wereldkampioen geweest, en eigenlijk is dat verwonderlijk, gezien zijn goede scores tegen de wereldkampioenen van zijn tijd. Tegen vier wereldkampioenen had Geller een fraaie plus score: Mikhail Botvinnik +4−1=7, Vasily Smyslov +11−8=37, Tigran Petrosian +5−3=32, Bobby Fischer +5−3=2. Er bestaat ook een zogenoemde “Keene list” met de speelsterkte van alle schakers vanaf het begin van het schaaktijdperk, en daarin staat Geller op de dertiende plaats. Nemesis is de Godin van de wraak en het boek bevat dus 135 partijen die hij van wereldkampioenen heeft gewonnen. Gedurende zo’n 20 jaar behoorde hij tot de internationale schaaktoptien. Hij won in 1955 in Moskou het kampioenschap van Rusland met 6 pt uit 9 en hij herhaalde deze topprestatie door in 1979 in Minsk als eerste te finishen, en toen was hij al 54 jaar! In totaal nam hij 23 keer deel aan het kampioenschap van Rusland. Hij is natuurlijk ook bekend van het Hoogovens Schaaktoernooi, dat hij won in 1965 en dat hij samen met Jan Timman won in 1977. Hierna volgen twee flitsen van tactische winsten uit het kampioenschap van Rusland van 1955.

                                   

                                    Na … Lc8                                                      na Kh2
Geller Efim P Kotov Alexander 26Lc8 Flohr Salo Geller Efim P 33.Kh2

Efim Geller – Alexander Kotov 1-0. Moskou 1955. De loperzet bereikt zijn doel, het paard, niet want er komt nu Lxg7 Lxg7; Te8+ Lf8; Txf8+ en 1-0 want na Kxf8 volgt Dh8#!

Salo Flohr – Efim Geller 0-1. Moskou 1955. Tot slot komt een prachtige mataanval van lopers en pionnen: Lxh4; Pa4 of? Lg3+; Kg1 Lh3! en 0-1

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-