Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Goed begin BSG Bussum in Meesterklasse

De eerste klap is een daalder waard. BSG Bussum (dagteamrating 2369) is met een ruime overwinning aan het nieuwe competitieseizoen begonnen. Het sterke team van Kennemer Combinatie Haarlem (dagteamrating 2409) werd met 6½-3½ naar huis gestuurd, waardoor BSG nog minstens een maand van de gedeelde koppositie kan genieten. Toch lijkt Kennemer Combinatie niet verzwakt. Is Bussum dan soms flink versterkt? Ook niet! In het Denksportcentrum in Bussum ontving de nummer vijf van vorig seizoen de nummer drie van vorig seizoen, het team van Kennemer Combinatie. Nog maar een half jaar geleden stonden beide teams in Haarlem tegenover elkaar en won de thuisploeg met groot machtsvertoon. Ditmaal waren de rollen omgedraaid en won BSG overtuigend. Echter, kennelijk was de bordvolgorde een schot in de roos voor BSG. Ook al hadden de spelers van BSG aan de eerste vijf borden allemaal een lagere rating, werd toch de score aan die borden de fikse meevaller van 3-2 voor BSG. Aan vier van de laatste vijf borden hadden de spelers van BSG een hogere rating met als uitslag 3,5-1,5. Heel belangrijk voor BSG was de winst aan de eerste twee borden: GM Mads Andersen (2602) won van GM Loek van Wely (2613) en GM Ruud Janssen (2508) won verrassend van GM Jorden van Foreest (2628) die een kwaliteit offerde voor aanvallend spel, maar tevergeefs. Verder deden twee van de sterkste spelers van BSG niet eens mee, als BSG wel in zijn sterkste opstelling uitkomt, is de teamrating 2420.

                                          

                                  Na Pb5                                                 na Tc1
Quinten Willemze

Ewoud de Groote (2209; BSG) – Quinten Ducarmon (2493) 0-1. BSG – Kennemer Combinatie 6,5-3,5.

De witte toren dekt het paard nogal onhandig, en er volgde: Dd2; Pf3 Db2; Pe1 Pa6! en 0-1, vanwege de onhoudbare druk op Pb5 en Tc5. Fritz: dan maar Txd5 exd5 en zwart wint kwaliteit.

Thomas Willemze (2394; BSG) – Ilias van der Lende (2386) 1-0. BSG – Kennemer Combinatie 6,5-3,5. Na Txe4; dxe4 Ka8 (?); gaat ook de witte dame volop meedoen aan de aanval: Da3+ Kb8; Da6 Dc8 (?) en 1-0 want er zou volgen Lxc7+ en vervolgens is dameverlies voor zwart onafwendbaar.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-