Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: MuConsult Apeldoorn: eindelijk eens een goede start

Al enkele seizoenen heeft Apeldoorn een veelbelovend team, maar doorgaans komt het moeizaam uit de startblokken en raakt het zelfs verwikkeld in de strijd tegen degradatie. Maar dit nieuwe seizoen lijkt het erop dat Apeldoorn de perfecte slag geslagen heeft met het aantrekken van speler-trainer Erwin l’Ami. Het team heeft diverse jonge kandidaat-grootmeesters, die gebaat zijn bij een zeer ervaren zwaargewicht in de gelederen. Erwin is binnen het team van meet af aan erg betrokken en geeft daarmee een prachtige nieuwe impuls. Pikant detail was dat de eerste ronde een wedstrijd tegen het oude team van Erwin was, voormalig landskampioen En Passant. Afgelopen zaterdag liet En Passant ook geen twijfel bestaan over het belang van de wedstrijd en verscheen met vijf grootmeesters aan de start. Er was lange tijd een gerede kans op 5-5, maar de match viel definitief de kant van Apeldoorn op toen Stefan Kuipers er met het volle punt vandoor ging tegen de jonge Duitser Valentin Buckels. Vorig seizoen won Stefan een lange cruciale partij van Valentin (toen nog Zuid Limburg) door middel van een kwaliteitsoffer. Dit keer had Stefan wederom een kwaliteit minder, maar nu was het uit nood geboren en de compensatie was aanvankelijk ver te zoeken. Toen de jonge Duitser verzuimde door te pakken, ging het van kwaad tot erger en kantelde de partij volledig naar uiteindelijk 0-1 voor Stefan Kuipers en 6-4 voor Apeldoorn.           

                                   Na Te4                                                                  Na … e6
kuipers warmerdam

Valentin Buckels – Stefan Kuipers 0-1. MuConsult Apeldoorn – En Passant 6-4. Ondanks een kwaliteit achter staat alles goed bij zwart voor de volgende fraaie actie: Le3!; Lxe3 dxe3; Tc2 Pf4+; Kg3 Td2 en 0-1 (Txd2? exd2; Td4 Pe2+; Kg2 en Pxd4 – wit verliest toren).

Max Warmerdam – Ivo Wantola 1-0. MuConsult Apeldoorn – En Passant 6-4. Wit heeft een geweldige aanval die binnen enkele zetten damepromotie gaat realiseren: Lc5 Dxc7; Ld6 en 1-0

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-