Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over:  Batavia Amsterdam 2020 & LSG-Noteboom Leiden 2020

In de vorige rubriek waren er in het 12e Batavia Chess Tournament op het moment van schrijven vier ronden gespeeld. In tegenstelling tot 2019 waren er toen in de geheel nieuwe bezetting opvallend minder remises gespeeld (51% remise in 2019 tegenover 20% na vier ronden in 2020). De “vechtschaaksfeer” bleef het gehele toernooi gecontinueerd, het remisepercentage liep nog een beetje op naar 24%. Aan de kop van de ranglijst veranderde niets meer, de drie leiders na vier ronden eindigden op de eerste drie plaatsen: de verdiende winnaar werd favoriet Dimitri Reinderman (2582) met 7,5/9, tweede werd Tomasz Warakomski (2501; Polen) met 6,5/9 en derde werd Aljoscha Feuerstack (2549; Duitsland) met 5,5/9. In flits 1 voert Dimitri Reinderman een mooie slotcombinatie uit tegen Edwin van Haastert.

In Leiden werd het 125 jarig bestaan (!!) gevierd met een “Oude Meesters Vierkamp” naast het 80e Noteboom-weekend toernooi, zoals ook al in een eerdere rubriek is aangekondigd. Predrag Nikolic won overtuigend de “Oude Meesters Vierkamp” met 4,5/6 voor Anatoli Karpov met 3,5/6, Robert Hübner met 2,5/6 en Jan Timman met 1,5/6. Naast het schaken haalden de Oude Meesters in een ontspannen sfeer tijdens hun gezamenlijke diner (gezien de foto’s daarvan) ongetwijfeld anekdotische herinneringen op aan hun glorieuze schaakverleden. Aan het Noteboom-toernooi namen in drie open groepen en zestien vierkampen meer dan 330 schakers deel. In de Open A groep stonden na vijf van de zes ronden vier schakers aan kop met 4,5 punten: Casper Schoppen, Y. Solodovnichenko, Mark van der Werf en Arthur Pijpers. In de laatste ronde werd Casper Schoppen toernooiwinnaar door van Arthur te winnen, terwijl de andere genoemden remise tegen elkaar speelden. In flits 2 volgt de spectaculaire winst van toernooiwinnaar Casper Schoppen op Thomas Mollema.                        

                                Na … Tbg8                                           na … Te7
Reinderman schoppen

 

Edwin van Haastert – Dimitri Reinderman 0-1. De witte loper staat vervelend: Lh1 Th3; a4 Th2+; Ke1 Tgh8 en 0-1, want de loper heeft geen goed veld meer.

 Casper Schoppen – Thomas Mollema 1-0.    Een schitterend kunststukje: Da7+ Ke8; Tc8+ Kf7; Dg1 a4; Dg8# !

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

 

-advertenties-

-goede doel-