20200307 145748 prom BwZoetermeerse derby: Promotie – Botwinnik 6,5-1,5. In Zoetermeer zijn twee schaakclubs, die allebei in klasse 3E van de KNSB spelen. Zaterdag 7 maart was de derby. Voor het begin van de wedstrijd stond Promotie met 7 punten op de derde plaats en Botwinnik stond in de middenmoot met 5 punten.

Na een enigszins moeizaam begin van de competitie is Promotie steeds beter gaan spelen en die lijn werd zaterdag duidelijk voortgezet. De gemiddelde rating van Promotie was tot nu toe 2046 en van Botwinnik 1978. Promotie was uit oogpunt van deze statistieken dus al favoriet.

In de openingsfase was Rogier Zoun van Botwinnik al materiaal achter gekomen. Wouter Bik van Botwinnik had al in de opening een zware pionnenformatie naar voren gestuurd, maar Bernard Bannink wist de aanval goed op te vangen en kwam een pionnetje voor. Halverwege de wedstrijd was op een drietal borden de stand nog zo gelijkwaardig dat er in deze fase aan deze borden drie remises werden overeengekomen (1,5-1,5).

Thom Beeren van Botwinnik kwam hierna in goede stand een pion voor, maar hij onderschatte de mogelijkheden van toren en loper van Paul van der Werve, die ook nog dreigend met hulptroepen kwam aanzetten en alsnog verrassend won (2,5-1,5). Bij het uitdunnen van de stand was Henk Noordhoek van Promotie beduidend materiaal voorgebleven tegen Rogier Zoun, winst kon niet uitblijven (3,5-1,5). Jan Willem Duijzer van Promotie is dit seizoen een verhaal apart. Hij zag nu al voor de zesde keer kans om zijn tegenstander te verrassen met een akelig zetje, nu weer een dubbele aanval van loper op twee torens, en de slotcombinatie mocht er ook zijn, en zo was de zesde winstpartij op rij een feit! En: 4,5-1,5.

Tot slot had Promotie nog Bernard Bannink en Maarten van Zetten achter de borden, die kleine pionnenvoordeeltjes kunnen uitbouwen tot winststanden en dat gebeurde deze wedstrijd ook weer, en zo werd de eindstand 6,5-1,5 voor Promotie, dat in deze vorm wellicht nog wel verder komt dan de derde plaats. Botwinnik heeft nu al alle drie klassentoppers gehad en gaat best nog wel één of meer puntjes pakken. De stand aan kop in 3E is: DSC2 Delft 11; LSG3 Leiden 10 en Promotie1 Zoetermeer 9. Verdere uitslagen van de Zoetermeerse schaakteams: Promotie2-SHTV2 4-4 (4G); Dordrecht 2-Botwinnik2 3-5 (5F); Arnhemse SA3-Botwinnik3 4-4 (7A).

Tekst: Bram Doeves

 

-advertenties-

-goede doel-