Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: MuConsult Apeldoorn wint bekerduel.

Behalve het kandidatentoernooi in Jekaterinaburg (het vroegere Sverdlovsk in de Oeral) en online-evenementen zijn er op dit moment door de corona-crisis niet of nauwelijks schaakevenementen op stadse of dorpse locatie ergens in Nederland. WWW-schaaksite bevat daardoor steeds minder actueel materiaal voor deze “combinatie-rubriek” met bij voorkeur spectaculaire eenduidige slotcombinaties, ook al wil de verdediger meestal niet zo maar meewerken aan die voor één uitleg vatbare eenduidigheid!. Maar gelukkig speelde MU-Consult Apeldoorn begin maart nog een beker-wedstrijd tegen SG Max Euwe, en gelukkig maakte Stefan Kuipers daarvan een interessant verslag. Ook al speelt SG Max Euwe slechts één klasse lager dan de Meesterklasse waarin MuConsult speelt, tussen beide clubs is er toch een behoorlijk groot klassenverschil, zeker ook omdat MuConsult met vier toppers uitkwam, die alle vier heel actief zijn in het “toernooiencircuit”. En dat zijn dan Roeland Pruijssers (2565), Nico Zwirs (2452), Thomas Beerdsen (2506) en Stefan Kuipers (2471), met een gemiddelde rating van afgerond 2500, tegenover de vier spelers van de SG Max Euwe, met een gemiddelde rating van afgerond 2230. Het werd dan ook 4-0. Zie hierna de flitsen van de mooie combinaties van Roeland Pruijssers en Thomas Beerdsen. Verder won Stefan Kuipers met een combinatie omdat de stukken van zijn tegenstander op vervelende velden waren terecht gekomen. In de tijdnoodfase won ook Nico Zwirs omdat de dame-promotie van zijn doorgebroken b-pion niet meer af te wenden was. Normaliter zou MuConsult verder bekeren, maar de KNSB heeft door corona deze competitie gestopt. 

                                      

                                Na … Dd7                                      na Df7+ en g6
Beerdsen Pruijssers copy

 

Thomas Beerdsen (2506) – Dinant Postma (2143) 1-0. Na Dd7 gaat Thomas twee lichte stukken winnen voor een toren en een pion met even later winst: Txe5 Lxe5; Pc5!! Dxh3; Dxe5 Tf8. Prachtig gezien!

Roeland Pruijssers (2565) – Frank Kroeze (2390) 1-0. En nu nog de prachtige slotcombinatie: g4+ Kh4; Dc7 Dc5; Pg2+ Kg5 of?; Df4#.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), normaliter (maar nu niet) op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

 

-advertenties-

-goede doel-