Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Charlois Europoort Landskampioen 2020!

Spelbreker Corona heeft ervoor gezorgd dat de KNSB na zes van de negen ronden de schaakcompetitie heeft moeten stoppen, zonder promotie, degradatie en zonder een landskampioen te kunnen feliciteren. Nou, dan wijst deze rubriek wel een landskampioen aan: Charlois Europoort natuurlijk! En dan haak ik aan bij schaaksite.nl die de aandacht heeft verlegd naar de schaakhistorie. Wat blijkt? Precies 100 jaar geleden ging de KNSB-competitie van start. Wordt vervolgd in volgende rubriek. Voor het aanwijzen van Charlois Europoort als Landskampioen ga ik nog verder terug in de geschiedenis. De grootste en rijkste “kennisstad” in de Nederlanden van 1566 was Antwerpen met 100.000 inwoners. Leiden had toen nog maar 18.000 inwoners. Maar die rijkdom aan geld en kennis hield geen stand: eerst de beeldenstorm en twee jaar later begon met de dood van Horne en Egmont de 80-jarige oorlog, waaronder vooral Antwerpen heel erg te lijden heeft gehad. Zijn beroemdste inwoner was in die tijd ongetwijfeld Willem van Oranje, maar hij was al enkele jaren eerder ontkomen naar Delft voordat Parma in 1585 Antwerpen heroverde en het katholieke gezag herstelde. Ruim 60.000 calvinistische Antwerpenaren ontvluchtten toen Antwerpen, vooral naar het noorden, met name naar het Delft van de Prins en Amsterdam, en er bleven “slechts” 40.000 inwoners over. Maar Antwerpen heeft zich intussen toch weer hersteld van deze enorme aderlating en het hoeft daarom geen enkele verbazing te wekken dat de geschiedenis zich herhaalt: de invloed van de Antwerpse (Groot)meesters in Charlois Europoort (CE) is zo groot, dat CE zes keer op rij heeft gewonnen, waaronder indrukwekkende zeges op de huidige Landskampioen LSG en op ex-mede-koploper BSG. CE was dit jaar gewoon de Beste! Jammer dat Corona hier nog enige twijfel over heeft weten te zaaien! Dus hierna nog twee flitsen van winsten van CE tegen de Groninger Combinatie, waarvan al eerder twee flitsen in deze rubriek verschenen!                    

                                    Na … Lxg4                                                   na Td5
kollen geirnaert

 

Zyon Kollen – Nick Maatman 1-0. Groninger Combinatie – CE 3-7. In deze al gewonnen stand volgt nog d7+ Kg5; Pe6+ Lxe6; Txe6 Ta8; Te8 en 1-0.

Steven Geirnaert- Iozefina Werle 1-0. Groninger Combinatie – CE 3-7. De witte promotiepion blijkt er beter voor te staan dan de zwarte: Pc3; bxc3 b2; Txb5 Txd6; a7 Txc6; a8=D Txc3; g3 Lf6; De4 Ta3; Kg2 en 1-0. 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), normaliter (maar nu niet) op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-