Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: KNSB-competitie 100 jaar!

In deze barre tijden van spelbreker corona, is bij schaaksite.nl de aandacht verlegd naar de schaakhistorie. En wat blijkt? Precies 100 jaar geleden ging de KNSB-competitie van start. Deze competitie begon toen met vijf clubs uit de vier grote steden: VAS en ASC uit Amsterdam, NRSV uit Rotterdam, DD uit Den Haag en Utrecht. Het duurde tot 1930 dat de competitie werd uitgebreid met BSG uit Bussum als zesde club. Een dorpsclub die mocht toetreden tot het elitaire gezelschap van de schaakclubs uit de vier grote steden? Hoe kon dat nou? Nou, na bovenstaande competitiestart werden ook als een tapijt regionale competities over het land uitgerold vanuit de grote steden. En één van die eerste regionale competities begon in 1923 in Utrecht en het Gooi. BSG en Utrecht 2 werden beurtelings kampioen. Andere clubs uit die regio waren HSG (Hilversum) en Amersfoort. De gedachte van promotie en degradatie naar en uit de hoogste KNSB-klasse sloeg niet aan bij de schaakmeesters van de grote steden, want tot die hoogste klasse toetredende clubs uit de “provincie” moesten immers natuurlijk wel beschikken over even sterke schakers. En het gebeurde in 1928 dat BSG werd versterkt met de legendarische schaakkampioen jhr. Dirk van Foreest, die als huisarts in Oosthuizen met pensioen ging, en zijn eveneens fameuze broer Arnold adviseerde Dirk om te verhuizen naar Bussum, een dorp net als Oosthuizen, maar met een heel sterke schaakclub. En dat gebeurde! In 1930 won het opnieuw verder versterkte BSG de nacompetitie van de regionale tweede klassers. En wat nog niet eerder was gebeurd, gebeurde wel in 1930: het al enkele malen versterkte BSG won ook nog de twee wedstrijden van Utrecht, de nummer vijf en laatst van de eerste klasse, met maar liefst 7-3 en 8-2. Toen belette natuurlijk niets meer de promotie van BSG en BSG was daarmee de zesde club in de hoogste klasse, want Utrecht mocht “natuurlijk” als schaakclub van de “grote vier” niet degraderen naar de “provincie”. Flitsen van BSG van zo lang geleden heb ik niet kunnen vinden, maar hierna zijn twee partijen geflitst van spelers van BSG uit de Meesterklasse 2019-2020, uit BSG – Groninger Combinatie 6-4.                          

                                    Na … Ta8                                    na … Taf8
ris bsg zagaratski bsg

 

Robert Ris (BSG) – Eelke de Boer 1-0. Robert staat al veel beter en wint nu snel: Lb6 Dc8; Pxd6 en 1-0, want er zou bijvoorbeeld volgen: Lf6; Txf6 Dg8; Lxg6 fxg6; Pf5+ Kh8; Dxd7, enz.

Ilja Zaragatski (BSG) – Jasper Geurink 1-0. Ook Ilja zet nu een heel mooie slotcombinatie in: fxg6 hxg6; Txf7 Txf7; Lxg6 Tf6; Txe7 Txg6; Df3 Tg7; Te8+ Kh7; Dh5# en 1-0!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), normaliter (maar nu niet) op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-