Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Hans Ree
Op schaaksite.nl bevindt zich ook de schaakcanon (de heilige verzameling schaakverhalen) van Johan Hut, de bekende schaakjournalist. Het verhaal over Hans Ree (1944) begint met de humoristische uitspraak van Jan Hein Donner over Hans Ree in een interview met Max Pam in 1971: “Een beminnelijk warhoofd, maar geen schaker. Hij zou schrijver moeten worden.”
Maar op 21-jarige leeftijd begon Hans toch wel blijk te geven van een bijzonder inzicht in het schaakspel: in 1965 en 1966 won hij het internationale jeugdtoernooi in Groningen, de voorloper van het Europees jeugdkampioenschap. Bovendien won hij ook in 1966 de zeskamp van Ter Apel, waarin hij Wereldtopper Bent Larsen versloeg (zie tweede flits). Verder werd hij in 1967, 1969 en 1971 schaakkampioen van Nederland. Johan Hut noemt Hans Ree zelfs de sterkste schaker van Nederland voorafgaand aan de periode Jan Timman (vanaf 1974), al is het verschil met Jan Hein Donner heel klein. Vooral in het NK waren de prestaties van Hans toch wel beter dan die van Donner maar in tegenstelling tot Donner behaalde Hans Ree in de Welbekende Internationale Toernooien geen bijzondere prestaties, met uitzondering van de eerste plaats in het Open Kampioenschap van Canada in 1971, die hij deelde samen met de toenmalige wereldkampioen Boris Spasski! Zijn grootmeestertitel verkreeg Ree pas in 1980 op basis van één norm (Hoogovens 1978) en het negen keer (!) missen van de norm op slechts een half punt. Verder is Hans Ree natuurlijk heel bekend door zijn schaakrubrieken en in 2001 ontving hij de Max Euwe Ring voor zijn verdiensten voor het Nederlandse schaken. Hierna twee spectaculaire flitsen van heel mooie winstpartijen van Hans Ree uit de jaren zestig.
Na Lxd6 | Na … Te3 |
Michael Franklin – Hans Ree 0-1, ENG-NED, Birmingham 1963. Hierna volgen nog de laatste vijf zetten, beginnend met een prachtige torenzet, van een buitengewoon spectaculaire partij, alle zetten en vooral die van Hans, verdienen dikke uitroeptekens: Tf6; Le5 Dg3+; Kf1 Dxe5; gxf6 Df4+; Kg1 Tg8 en 0-1!
Bent Larsen – Hans Ree 0-1, Ter Apel 1966. Ook deze flits begint met een onverwachte torenzet, waarna Bent Larsen in paniek een zwakke paardzet doet, waarna Hans materiaal gaat verzamelen, met in het begin nog de dreiging van Pe3!. Na …Te3; Pg1 Txg3+; Kh1 Pxd4; Dd1 Txc3; Lb2 Th3+! En 0-1!
Bram Doeves (