Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Jan Timmans smalle pad
Zo heet de twintigste canon van Johan Hut op schaaksite.nl. De term “smalle pad” lijkt te zijn afgeleid van een schrijfsel van Donner, geciteerd door Johan: “O, hoe moeizaam is het pad van de schaker op aarde”. Mogelijk is Jan Timman hierdoor geïnspireerd om zijn boek uit 1988 “Het smalle pad” te noemen.
Iedereen gaat immers zijn levensweg op, en dan kan je kiezen voor de brede weg die bijna iedereen opgaat en waar voor de meesten dan geen hoge toppen of lage dieptepunten zijn te bekennen of je kan heel ambitieus het smalle pad opgaan wat voor een enkeling naar de toppen van roem en geld voert, maar waar voor enkele anderen “het bittere kruid van de ontgoocheling overvloedig groeit”. Veel schakers zullen Jan Timman bewonderen om wat hij allemaal op gebied van schaken heeft bereikt. Maar schaaktoppers zelf leggen de lat hoger en zijn in zekere mate teleurgesteld over zichzelf als ze ondanks al hun successen niet nòg meer hebben bereikt. Want de canon is een “opsomming van mislukkingen”, het is maar hoe je het noemt, want het ging om mislukkingen met betrekking tot de eerste plaats!
in 1972 speelde de toen 20-jarige Timman voor het eerst mee in een zonetoernooi, maar; in 1978 in Amsterdam was hij favoriet voor de eindzege, maar; het Timman-comité; de vijfde plaats op de wereldranglijst; een half puntje tekort in het Interzonetoernooi in 1979 in Rio de Janeiro (zie beide flitsen); in 1982 speelde Timman in Las Palmas geen rol van betekenis; maar eindelijk won hij in 1987 het interzonetoernooi in Taxco (Mexico), maar toen zette Arthur Joesoepov hem vervolgens met 6-3 de voet dwars. Na zijn boek in 1988 ging het “beter”, maar uiteindelijk bleek Karpov een te hoge hinderpaal.
Na Dh3 | na …P8d7 |
Robert Huebner won het Interzonale toernooi 1979 met 11,0/16 en gedeeld tweede werden Lajos Portisch, Jan Timman en Tigran Petrosian met 10,5/16. Zoals wel meer begon Jan zwak met 2,5/6, maar eindigde hij subliem met 5/6!
Rafael Vaganian – Jan Timman 0-1. Interzonale 1979. Jan trekt het net om koning en dame steeds strakker aan: Lf6; Tf1 De4; a5 bxa5; Lxa7 Td3! En 0-1 want dame gaat als eerste verloren.
Jan Timman – Shimon Kagan 1-0. Interzonale 1979. De uiterst actieve stukken van Jan geven de doorslag: Pxe6 Pe4; Txe4 dxe4; Pc7+ Kf7; Dc4+ en 1-0 want toren Th8 staat als eerste op vallen.
Bram Doeves (