Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Timman: the Best of the Rest! 

In de vorige rubriek is aandacht besteed aan het smalle pad van Jan Timman waar ook het bittere kruid van de ontgoocheling welig tierde. Wel won hij met overmacht in 1985 het interzonetoernooi in Taxco, Mexico. Vanaf het begin nam hij al de leiding met een half punt voorsprong op de rest van het veld van 16 deelnemers, halverwege was die voorsprong aangegroeid tot anderhalve punt, en die voorsprong wist Jan tot aan het slot van het toernooi te consolideren. Zonder nederlaag beëindigde hij dit toernooi, ook al meende hij in een interview, toch twee keer verloren gestaan te hebben in het begin van het toernooi, maar dat werden twee remises. Toen had hij de zenuwen nog niet echt onder controle, maar toen hij die halverwege het toernooi in bedwang wist te krijgen, werd dit toernooi zijn belangrijkste overwinning tot dan toe. De eerste vier van de eindstand plaatsten zich voor het kandidatentoernooi in Montpellier en dat waren: 1. Jan Timman 12/15; 2. Nogueiras 10,5; 3. Tal 10,0 en 4. Spraggett met 9,5. Na daarna ook weer het bittere kruid van de ontgoocheling geproefd te hebben, was 1987 weer een topjaar voor Jan Timman, met als hoogtepunt de ongedeelde eerste plaats in Tilburg in het Interpolis toernooi, door zelfvertrouwen en inzicht, gepolijst door de tijd. Nog niet eerder had hij zo’n sterk bezet toernooi gewonnen! Zijn ELO gaat dan naar 2660, waardoor de toen 36-jarige Timman een heel aparte positie ging innemen tussen het duo Kasparov/Karpov en de “Rest”. De eindstand: 1. Jan Timman 8,5; 2 en 3. Hübner en Nikolic 8,0.

                        Na … Tb8                              na … Da3
timman Tasco Timman Jan H Sokolov Andrei 23Da3

 

Jan Timman – Eduard Prandstetter 1-0. Taxco 1985. De aanval op zijn paard pareert Jan heel fraai met een tegenaanval: Pc5 a5 of? En Tb1! En 1-0, want zwart verliest een stuk.

Jan Timman – Andrei Sokolov 1-0. Tilburg, Interpolis toernooi 1987. Ook hier wordt de aanvallende stelling van Jan fraai versterkt: Tc4 Tfe8; Dc2! En 1-0, want Jan gaat beslissend materiaal winnen.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), normaliter (maar nu niet) op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

 

                                           

-advertenties-

-goede doel-