Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Derde druk: Geheugenwonder Bob Slavenburg
Intussen ligt sinds kort de derde druk van Geheugenwonder Bob Slavenburg (40 exemplaren) in de NBB-bridgeshop. De tekst is ongewijzigd, maar er zit nu een voorwoord in de derde druk van Thijs Slavenburg, de zoon van Bob Slavenburg. Hij is “erg blij met dit prachtige boekje” en zo’n schouderklopje krijg ik niet elke dag! Dus hierna nog eens een schitterend spel van Bob, prachtig naverteld door Herman Filarski.
Alweer snel na het WK in Amsterdam 1966, waar Slavenburg-Kreijns wereldkampioen waren geworden, deed het Nederlandse bridgeteam mee aan het EK in Polen, waar Nederland op de eervolle tweede plaats eindigde na Frankrijk. De eindstand van het EK Warschau 1966 voor de eerste vijf landen was: 1. Frankrijk 118 punten; 2. Nederland 113; 3. Noorwegen 109; 4. Groot-Brittannië 107; 5. Portugal 100.
Bob Slavenburg was weer formidabel op dreef in Polen en maakte ook in de wedstrijd tegen Polen een “onmogelijke” 3SA!
Afgestampt vol zat de grote zaal van het Paleis van Cultuur met ook een Bridgerama voor de match Polen-Nederland. Filarski zat naast de Poolse commentator. Bij de stand van 31-18 voor Nederland kwam het dertiende partijtje op het rama.
Noord/Allen. Uit NL-Polen (EK Polen)
Biedverloop
In de gesloten kamer hadden de Polen 3SA geboden: Noord één klaver, Zuid 2SA, Noord drie schoppen, Zuid 3SA. Het bridge in de andere kamer was te zien op het bridgerama: hierop kwam Nederland (Slavenburg-Kreijns) ook uit op 3SA, maar hier had Noord de eerste SA-bieding gedaan.
Spelverloop
De eerste SA-bieder Zuid (Polen) werd vlot afgestraft, want Kokkes (West) kwam uit met ruitenvrouw en de Nederlanders raapten moeiteloos de eerste 6 slagen op voor 200 punten voor Nederland.
In de andere kamer kwam Oost (Polen) uit en tot grote voldoening van het publiek kwam Oost op met ruiten vier. Weliswaar maakte Noord ruitenheer, maar het contract gaat nu één down bij open kaart. Filarski waarschuwde de Poolse commentator nog om niet te vroeg te juichen, want je weet het maar nooit met Slavenburg. De commentator wuifde deze waarschuwing glimlachend weg. Na ruitenheer te hebben gemaakt, speelde Slavenburg met raketsnelheid zijn vijf klaverslagen af. Vervolgens harten zeven waar Oost op dook met zijn hartenaas. Vervolgens speelden OW bijna in het tempo van Slavenburg ruitenaas vanuit Oost, daarna ruiten acht (de tien was beter geweest) die West nu moest nemen met ruiten negen maar West nam met de ruitenvrouw (want waar zat ruiten tien?), terwijl de boer al was weggespeeld, West had nu helaas zelf zijn vrije ruiten (de downslag) geblokkeerd, want de volgende ruiten was weer voor Oost met ruiten tien, einde ruitenslagen. Dat waren slechts vier slagen (vet cursief afgedrukt) voor OW en andere slagen zaten er voor OW niet meer in. Dus afspeeltovenaar Slavenburg had een onmogelijke 3SA gemaakt voor 600 punten ofwel 13 matchpunten. Nederland won uiteindelijk met 96-39 van Polen.
Geheugenwonder Bob Slavenburg is te koop bij de NBB-Bridgeshop https://bridgeshop.nl/nl/geheugenwonder-bob-slavenburg-wereldkampioen-bridge-1966.
Bram Doeves (