Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Slavenburg-Kreijns WK 1966
Geschiedenis is soms best leuk, en dat geldt zeker voor de bridgeschiedenis van 1966. In mei 1966 in de RAI in Amsterdam namen Slavenburg-Kreijns al in de eerste zitting om de wereldtitel paren de leiding met 1836 pt. Ze finishten met 3950 pt vóór Fisher-Jacoby (VS) met 3942 en Becker- mw Hayden (VS) met 3927 en de rest van het veld, bestaande uit ruim 100 van de sterkste bridgeparen van de wereld. De beslissing viel pas in de laatste 4 spellen en aan het begin van deze laatste serie spellen stonden Slavenburg-Kreijns nog 4 pt achter de Texanen Jacoby-Fisher. Beide paren speelden NZ in die laatste serie en daarom waren hun verrichtingen goed vergelijkbaar. Vooral spel 27 speelde een cruciale rol voor de wereldtitel van Slavenburg-Kreijns. Zij slaagden er wel in hun tegenstanders down te spelen, maar hun grote concurrenten slaagden er niet in om dat kunststukje te volbrengen en dat gaf een groot verschil in de te behalen punten!
Spel 27; Zuid/Niemand
Het bieden. Bij Slavenburg-Kreijns opende Slavenburg (Noord) de bieding met 1♠, Oost volgde met 2♣ en Zuid bood 2♠. Dat bod ontnam biedruimte aan West en die paste, maar zo bleven de goede mogelijkheden in de rode kleuren voor OW onopgemerkt! Noord paste ook, Oost waagde nog eens 3♣, door Zuid gedoubleerd en verder werd er gepast.
Het afspel. Na de schoppen-uitkomst met het aas genomen kon Oost driemaal ruiten spelen en zelf een schoppen wegdoen en de schoppen daarna uit West introeven, maar NZ maakten toch 5 slagen: ♥A en ♥H en een afgetroefde harten in Zuid en nog 2 troeven! En dat was 1 down gedoubleerd voor 100 pt, een heel goede beloning voor agressief bieden.
Aan de andere tafel ondervonden Jacoby-Fisher nog meer agressie en dat werd hun ondergang.
Het bieden. Na 1♠ van Noord waagde Oost het om 3♣ te bieden, Zuid doubleerde, maar West bood hier wel en wel 3♥ en Oost maakte er 4♥ van!
Het afspel. De eerste vier slagen waren een kopie van hierboven en vervolgens werd een schoppen in Oost afgetroefd, op ♣A ging in West een ruiten weg en het volgende klavertje werd in West afgetroefd en nogmaals werd een schoppen gespeeld en afgetroefd in Oost die weer een klavertje speelde die weer in West werd afgetroefd. West kwam nu met ruiten uit, Noord gooide een schoppen af, Oost troefde met de 7 en toen Zuid met de boer moest aftroeven kreeg West van ♥VT9 in ieder geval nog één slag, contract gemaakt en dat was 420 punten voor OW, een illusie minder voor de Amerikanen en de Wereldtitel Open Parenbridge voor Slavenburg-Kreijns!
Naar de rubrieken hierover in Leids Dagblad en de Leidse Courant van mei 1966.
Bram Doeves (