schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Arthur de Winter IM!

  

Arthur de Winter behaalde zijn derde meesterresultaat in Duitsland. Hij wordt dus binnenkort al op 15-jarige leeftijd tot Internationaal Meester benoemd. Fantastisch! Zijn opmars in de Nederlandse schaakwereld begon vorig jaar met zijn opvallende eerste plaats in het Amsterdamse Science Parktoernooi. Ook dit jaar laat hij weer veel moois zien. In het Open NK in Dieren behaalde hij een tiende plaats met 5,5/9, dat lijkt nog niet echt grandioos maar volgens zijn toernooiprestatierating van 2428 (!) had hij in dit sterke veld toch uitstekend schaak laten zien. En nog maar kortgeleden won hij in Duitsland samen met de eveneens nog jeugdige Alexander Krastev het toernooi van zijn Duitse club Schachverein Erkenswich met 6,5/9, terwijl hij zijn medetopper in hun onderlinge partij overtuigend versloeg. Met deze schaakclub speelt hij in de Duitse teamcompetitie. In de Nederlandse teamcompetitie speelt hij weer voor Zukertort Amstelveen dat hij in de eerste ronde een 5-5 remise bezorgde door zelf aan het tweede bord te winnen. Hierna volgen nog flitsen van zijn fraaie combinatiewinsten uit de laatste ronde van het toernooi in Duitsland en van de eerste KNSB-ronde. In de volgende rubriek wordt aandacht besteed aan de dus weer begonnen KNSB-teamcompetitie.

       

                              Na … Pd2                                                 na Txf6
Winter sept23 Winter sept24A

 

Hussain Besou (2364) – Arthur de Winter (2360) 0-1. R9 SV Erkenswich. Toren b1 heeft nog één veld op basislijn? Tc1 Lb2!; Le3 Lxc1!; Dxc1 Pc4; Ld4 Te8; Dh6 Dd1+ en 0-1 want wit staat duidelijk verloren met een volle toren minder.

Nick Maatman – Arthur de Winter 0-1. R1 KNSB-teamcompetitie. Na tussenschaak …De3+ Kh1; en Lxf6 staan het witte paard en loper dubbel aangevallen wat leidde tot loperwinst; Nick wist dat niet meer ongedaan te maken: Pxf5 Dxe2; Df4 De5 en na nog een zestal zetten 0-1.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-