bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Opvallende “Landy” bij BC Zoetermeer

  

Bridgeclub Zoetermeer is met ruim 225 leden vermoedelijk wel de grootste bridgeclub van Zoetermeer die op de maandagavond, woensdagmiddag en donderdagmiddag speelt in buurtcentrum “de Vlieger” aan de Groenblauwlaan 133 in Zoetermeer. Zie ook https://22047.bridge.nl/. Op maandag 25 september werd topintegraal gespeeld, en spel 1 was meteen al een typisch spelletje, een Landy-spel, en een zo typische Landy was mij nog nooit eerder opgevallen. Aan 6 van de 17 tafels werd vooral 1SA gespeeld, aan 11 tafels overtrof de tegenpartij dit bod met vooral 2 schoppen (“Landy”) en met eenmaal 2 harten na 2 klaveren (“ware Landy”). Hierachter zit dat bij NZ zowel als bij OW één van de twee partners dik in de punten zit in tegenstelling tot de beide overige partners. Dit resulteert in lage biedingen met veel overslagen bij lange kleuren zoals hier.

Spel 1. Noord/Niemand

BCZoetermeer sept23

 Biedverloop

Noord, met 17 pt, biedt 1SA, Oost en Zuid passen bij gebrek aan genoeg punten, en West zit op de grens van Landy: lange hoge kleuren bij 13 punten, maar toch zou Prof Jack passen omdat hij de schoppen en harten niet sterk genoeg vindt zo vlak voor Noord. En inderdaad, aan 6 tafels wordt verder niet geboden, speelt men vooral 1SA. Maar aan 11 tafels wordt het gokje toch gedaan, 10 keer wordt vooral 2 schoppen geboden, Prof Jack zou dat niet doen, West heeft ook nog zes schoppen nodig voor zo’n bod. Slechts één keer wordt een echt Landy-bod uitgebracht door West: twee klaveren! Normaliter zou Oost niets kunnen bieden met zijn zwakke kaart, maar bij Landy mag hij vermoeden dat West sterk is in schoppen en harten, zodat hij nog twee harten biedt, en dat is in de biedpraktijk toch ook heel fraai eenmaal gebeurd! Het uitspelen was ditmaal niet spannend. De lange kleuren bij de lage biedingen zorgden twaalfmaal voor één of twee overslagen. Al met al een heel bijzonder spelletje, zeker voor bridgers die de Landy-conventie op hun systeemkaart hebben staan!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-