schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: KNSB-competitie 2023-24 begonnen

 

In de Meesterklasse staan de “oude bekenden” na de eerste twee ronden weer met ruime voorsprong, vooral in bordpunten, op de eerste drie plaatsen. Landskampioen AMEVO Apeldoorn staat op de eerste plaats met 4/2 en 14 bordpunten. LSG en Kennemer Comb volgen met 3/2, want ze speelden al tegen elkaar met 5-5, ook al leed LSG al bij voorbaat het gevoelige verlies dat hun topper IGM Casper Schoppen dit seizoen LSG verruilde voor de Kennemer Comb, maar ook zijn partij werd remise.

Tweede klasse B met Promotie uit Zoetermeer. Wat in deze klasse gaat gebeuren, lijkt nog heel ongewis, want bijna alle ploegen wonnen en verloren in de eerste twee ronden. Dat betekent de buitengewone situatie dat er maar liefst 8 teams op kop staan met 2/2! Ook Promotie won en verloor met 4,5-3,5, en vooral de prestatie in de tweede ronde mag er best zijn.

Derde klasse D met Botwinnik uit Zoetermeer. Ook de topploegen uit deze klasse hebben al na twee ronden verlies van 1 punt te pakken, maar Botwinnik verspeelde al drie punten. Het lijkt echter op een onfortuinlijk begin voor Botwinnik, dat bij spelen in de sterkste opstelling toch wel in de top van deze klasse moet kunnen meedraaien.

    

                               Na … Tce8                                            na … Tc6
JWdJong okt23 Tom Meurs okt23

 

Jan Willem de Jong – Jan Breukelman 1-0. Paul Keres – LSG IntelliMatic 1,5-8,5, 2e ronde.

Jan W behaalde een volle toren winst na Lxc4 Pxc4; Db5 (fraaie dubbele aanval) Pd6 (iets meer maar ook niet genoeg verdediging geeft Txe5); Dxe8 en 1-0.

Tom Meurs – Jos Vlaming 1-0. AMEVO Apeldoorn – Waagtoren 7,5-2,5, 2e ronde.

Tom staat natuurlijk al veel beter (dame tegen toren) en gaat nu fraai combineren: Db3+ Kh8; Df7 Pe8; Lxd4 Txd4; Txe8 Pxe8; Dxe8# (mat!).

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

-advertenties-

-goede doel-