bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: bij Sweet Lake Bridgers

 

Deze bridgeclub telt nu ongeveer 70 leden. Spelavond is woensdag vanaf 19:45 in De Patio, het buurtcentrum van Seghwaert op Dreef. Op 11 oktober waren de winnaars van de avond Marjon Smits & Leon Bosch met 65,15%, gevolgd door Gerrie Hendriks & Gerard Raaijmakers met 61,55% en Joke van der Toorn & Marien Frijmann met 60,04%. Spel 12 was een heel interessant spel. Hierop werd 5x vier harten gespeeld, dat 3x werd gemaakt, bij 2x 1 down. Ook werd 5x SA gespeeld, met de volgende weer wisselvallige resultaten: 3SA+1, 2x 3SAC, 1SA-2 en 3SA-2.

Spel 12. W/NZ

SLBokt23

 

Biedverloop

West zou twee “zwakke” schoppen of anders pas kunnen bieden, Noord in beide gevallen 2SA, en Zuid vervolgde met de Stayman-conventie naar 3SA of met de Jacoby-transfer naar vier harten.

Spelverloop bij 3SA

Enkele malen kwam Oost uit met een lage ruiten, dat is een lastige uitkomst voor spelleider Noord. Noord kan in Zuid drie extra hartenslagen maken, maar hoe kan Noord zijn partner aan slag brengen? Niet (of nauwelijks) met schoppen, harten, klaveren. Met ruiten is er een kans, maar eerst moet de hartenblokkade in Noord worden opgeruimd, moeten de twee hoogste harten zijn gespeeld. Bij open kaart moet hij de vier gooien (als Noord zowel V en T in Zuid behoudt, kan hij Zuid aan slag brengen), maar stel hij doet de tien, waarna boer en aas volgen. Hierna maakt Noord aas en heer van harten om de hartenblokkade op te heffen en komt hij met een kleine ruiten terug. Oost ziet de vrouw en de vier en drie vrije harten in de dummy. Stel hij duikt de heer, dan zou hij via de klaveren misschien ook zelfs nog drie ruiten kunnen maken. En daarna zit Noord/zuid met het probleem waar de heer zit. Als hij de vrouw durft te zetten, maakt hij deze en ook nog de drie harten. Als hij de vrouw duikt, mist hij deze vier slagen, want Noord komt niet meer in Zuid aan slag en dat verklaart de twee keer twee down van de praktijk, waarin Noord hoe dan ook Zuid niet meer aan slag kon brengen! Direct na afloop legde Giel van den Bos “blind” (de kaarten waren al opgeborgen) aan onze tafel de meest kansrijke speelwijze van dit complexe spel voor Noord onmiddellijk uit!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-