schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: KNSB ronde 7

 

Meesterklasse. Nadat LSG Leiden en Kennemer Combinatie Haarlem 6 ronden lang gezamenlijk op kop stonden met 11/6, en het punt verlies kwam ook nog door een onderling gelijkspel, moest LSG in de zevende ronde helaas afhaken uit deze race door een nederlaag in Groningen met 6-4. De Haarlemmers bleven intussen gewoon doorgaan met winnen, ditmaal werd thuis Zukertort uit Amstelveen met 5,5-4,5 verslagen. De stand bovenaan laat nu vier teams zien die vooral winnen, gezien hun fraaie puntentotaal: 1. Kennemer Combinatie 13/7, 2. LSG Leiden 11/7, 3 en 4. Apeldoorn en Groninger Combinatie met 10/7.

Klasse 2B KNSB. Helaas verloor het Zoetermeerse Promotie voor de tweede keer op rij, ditmaal van concurrent Philidor Leiden met 5-3, dat hiermee de grootste kanshebber op het kampioenschap is geworden met 9/6, al wordt het op de hielen gezeten door CSV met 8/6. Dan volgt Promotie en het Amsterdamse Berserkers, allebei met 8/7 en met nog maar één wedstrijd te gaan. Maar nu al kan worden gesteld dat Promotie al met al een prima seizoen heeft gespeeld.

Klasse 3D KNSB. Ook het Zoetermeerse Botwinnik verloor thuis van runner-up Rijswijk met 2,5-5,5 en bleef daardoor steken op 5/6. Met nog twee wedstrijden voor de boeg lijkt deze score nog niet echt zorgelijk, maar dat wordt anders in de wetenschap dat één van de twee wedstrijden moet worden gespeeld tegen koploper DSC2 Delft dat met 11/6 nogal overtuigend de leiding in handen heeft. Dat kan dus toch nog een lastige finish worden voor Botwinnik.

Uit de meesterklasse volgen nu flitsen uit twee fraaie eindspelwinsten van Friso Nijboer en Thomas Beerdsen.

          

                                   Na g4                                                        na b4
Friso mrt 24 Beerdsen mrt 24

 

Friso Nijboer (Kennemer Combinatie) – Stan Van Gisbergen 1-0. Tg7; h4 f5xg4 (?); Dd3+ Ke5; Lf4+ en 1-0, want Paard en of Toren staan op omvallen.

Paul Hommerson – Thomas Beerdsen (Apeldoorn) 0-1. De5 (alsof de dame de toren wil pakken); Tb1 Txc1! En 0-1. Want zwart gaat na Txc1 of? altijd een stuk winnen na dubbele aanval van dame door Dxe3+!!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)  

-advertenties-

-goede doel-