bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Effecten van 'rare' verdelingen bij Kontrakt

 

BC Kontrakt is een Zoetermeerse bridgeclub van ongeveer 75 leden, die speelt in De Patio, Gaardedreef 189, Seghwaert, op dinsdagavond vanaf 19:45. Op 19 maart namen 52 bridgers deel aan de avondsessie die gewonnen werd door Gerard Raaijmakers & Marjon Smits met 61,96%, gevolgd door Rob Kloosterman & Tineke Vlastra met 57,92% en Marijke Parlevliet & Willem Parlevliet met 57,01%. Spel 24 was een spel met heel uitzonderlijke ofwel rare verdelingen, met als gevolg dat een aantal Zuid-spelers door hun rare verdelingen zich lieten opdrijven naar te hoge biedingen. Kijk maar eens naar de volgende scores aan de zeven tafels van de A-lijn.

1x5 ruiten-2 (Zuid); 1x5 ruiten-3 (Zuid); 1x3 schoppen+2 (Oost); 1x3SA-6!! (Zuid); 1x4 schoppenC (Oost); 2x5 schoppenC (Oost).

Spel 24; W/Niemand

Kontrakt mrt24 copy

 

Zuid in lastig parket

Met zulke prachtige ruitenkaarten zit Zuid in een lastig parket, stel dat Noord het niet kon laten om zijn harten te noemen, dan is het extra moeilijk voor Zuid om bij 3 of 4 ruiten te stoppen, want hij gokt er dan wellicht ook op dat Noord één of nog beter, enkele slagen kan maken, en dan was misschien 5 ruiten mogelijk geweest. Overigens, bij Prof Jack gaat de bieding: West en Noord passen, Oost 1 schoppen, Zuid meteen 5 ruiten! Maar zoals de zaken liggen maakt Zuid hooguit 8 (ruiten)slagen. En 3SA gaat zelfs 6 down, een ongekende downscore! OW hebben dat wel uitstekend gedaan, ze kunnen op rij zes klaverslagen maken, twee schoppenslagen en twee hartenslagen, en dan resteren er nog drie slagen voor NZ, 6 down! Maar bij dichte kaart lijkt me het een hele kunst om inderdaad die 10 slagen te maken, al kan Oost wel de goede kleuren, die ook wel in de rede liggen, signaleren om in terug te komen na de klaveren! Al met al hebben de hiervoor al genoemde Rob Kloosterman & Tineke Vlastra deze prestatie toch maar even mooi geleverd, en de 50%-score hiervoor is dan wel wat magertjes!

Opmerking: deze rubriek is omgewisseld met de al geplaatste damrubriek door toegangsproblematiek tot de bridgesites vorige week.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-