bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: BC Zoetermeer: lastige 3SA!

 

BC Zoetermeer is een bridgeclub van ongeveer 250 leden (!) die op de maandagavond, woensdagmiddag en donderdagmiddag speelt in buurtcentrum “de Vlieger” aan de Groenblauwlaan 133 in Zoetermeer. Hierna wordt spel 12 bezien van de maandagavondclub waar op 21-4-24 in vier lijnen (!) in totaal maar liefst 96 leden aan deelnamen. In de A-lijn waren de winnaars Louk Borsboom & Nico van Leeuwen (61,11%), gevolgd door Paul van Oijen & Aad van Kuijk (56,18%) en Martin Verkaik & Nita van Vliet (53,06%). Aan 6 van de 7 tafels werd op spel 12 3SA gespeeld, en dat werd slechts 1x gemaakt bij 5x down. NZ hadden samen 26 punten en konden bij “double dummy” (beste spel bij open kaart) het contract van 3SA precies maken, maar de weg naar “precies maken” leek bij dichte kaart toch moeilijk te vinden. Al met al lukte het dus slechts één paar om het contract inderdaad te maken, zelfs met een overslag: fantastisch werk dus door Giel van den Bos & Jeanette Ruigrok van de Werve!!

Spel 12 dd 21-4-24; W/NZ

bc zoetermr apr 24

 

Biedverloop bij Prof Jack

West past. Eigenlijk wilde Jack Noord (22 pt) met twee klaveren laten openen, maar op mijn verzoek opende hij met 2SA, ook een realistisch bod, Oost paste, Zuid 3 klaveren (bij 0-3 pt zou Zuid passen, maar Zuid heeft 4 pt en kan dan de Stayman-conventie toepassen). Noord 3 harten en Zuid 3SA (Zuid heeft “dus” een vierkaart schoppen, maar Noord heeft slechts een tweekaart en kan dan beter 3SA spelen) en Noord past.

Spelverloop

De tegenstanders van Giel en Jeanette openden het spel met harten vijf en NZ konden nu direct al het initiatief nemen door de slag in Zuid goedkoop te nemen, bij goed spel was nu 3SA+1 mogelijk! Zuid moet nu klaveren ontwikkelen en West kan best eens een kleine klaveren inspelen. Noord incasseert de slag, want de heer houdt (!), en komt terug met klaverenboer, maar nu kan Oost de slag met de vrouw nemen en behoudt West nog een “definitieve” stopper tegen de klaverenlengte in Zuid. Als West de aas al eerder had gezet, dan konden NZ eenvoudig drie lengteslagen in klaveren maken voor een goed resultaat, maar wat nu? Met enig geluk blijkt er nog een mooie speelwijze te zijn: Oost kan na klaverenvrouw liefst terugkomen met ruiten (of harten). Zuid pakt nu de slag met ruiten vrouw. NZ gaat nu slagen maken achter elkaar in ruiten en harten.  Zuid komt terug met ruiten acht! Ruitenboer in West, aas in Noord. Noord vervolgt nu met ruitenheer, Zuid schoppentje, West ruitenzes. Noord vervolgt nu steeds met harten, incasseert aas en heer, daarna is de vierde hartenslag (NZ maakte immers al drie hartenslagen: 10, A, H) voor de vrouw in Oost. Oost heeft nu alleen nog schoppen in handen, en zit in de simpele dwangpositie van heer en boer, zet natuurlijk de boer, maar de vrouw houdt in Zuid (!) zodat Noord nu nog schoppenaas kan maken, plus nog een lengteslag in harten (!) en de laatste slag is dan altijd voor OW: 3SA+1 gemaakt door NZ (1 klaveren, 3 ruiten, 4 harten, 2 schoppen). Bij open kaart lijkt het te doen, maar NZ hadden drie gelukjes: klaverenheer hield in Noord, schoppenvrouw hield in Zuid, en een lengteslag in harten kon uiteindelijk ook nog worden gemaakt. Bij dichte kaart, brrrrr, heel moeilijk spel, zie de resultaten in de praktijk!    

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-