bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Prachtig 3SA-spel bij Tuinen en Akkers 

BC Tuinen & Akkers (22011.bridge.nl) is een grote bridgeclub in Zoetermeer van ongeveer 100 leden en speelt op donderdagavond in De Patio, Gaardedreef 189. Op 30 mei werd de avondsessie in drie lijnen gespeeld en de A-lijn werd gewonnen door Marian Jansen & Marjon Smits met 67,71%, gevolgd door Arie Smits & Frenk Wiersma met 59,03%%, en door Marianne van de Ven & Ad van de Ven met 58,33%. Een opvallend spel was spel 16, waarin aan de 7 tafels vier deelscores werden gespeeld die ruim down gingen, behalve 3ruitenC, en bovendien werden drie 3SA-spellen gespeeld met de volgende uiteenlopende scores: 3SA-2/Oost; 3SA+1/West; 3SA+2/Oost en Marry Wesseling & Gerard Kalkwijk bereikten met dit laatste spel de hoogste score! Nou, Prof Jack heeft uiteraard weer de verklaring gevonden voor deze uiteenlopende scores.

               Spel 16. West/OW

TA jun24

 

Het biedverloop bij Prof Jack

Tja, dit is toch geen SA-verdeling, maar Jack vindt dat je als West op dit spel het beste met 1SA kan openen! Noord springt naar 3 schoppen, kennelijk door die prachtige schoppenzeskaart, maar Oost heeft schoppendekking en 11 punten en durft 3SA best aan, gevolgd door 3x pas.

Nou, ik dwing de Prof om voor West in tweede instantie gewoon met 1 klaveren te openen, Noord 1 schoppen, Oost 2 ruiten, Zuid past, West 2 harten, Noord past, en Oost 3SA.

In beide gevallen komt de bieding uit op 3SA, maar met het verschil dat in de eerste bieding West speelt (goed) en in de tweede bieding Oost speelt (fout).

Het spelverloop

Als Oost speelt, moet Zuid vervelend genoeg opkomen, uiteraard met schoppen vier, want Noord heeft immers schoppen geboden. Door deze formidabele uitkomst pakken NZ de eerste twee schoppenslagen, de derde schoppenslag neemt Oost met de Boer. Maar Noord komt met ruitenaas weer aan slag als entree voor nog eens drie schoppenlengteslagen. NZ maken aldus zes slagen: twee down! Maar in de praktijk heeft OW in één spel zelfs twee overslagen gemaakt, hoe kan dat nou weer? Verkeerde uitkomst, er werd hier uitgekomen met harten twee en die kon West goedkoop nemen met harten vrouw. OW behouden zo hun dekkingen in hun zwakke kleuren.

Als West speelt, komt Noord natuurlijk ook uit met schoppen, maar OW houden dan een dubbele schoppendekking over en de entree van het ruitenaas in Noord voor de schoppenlengteslagen lukt dan van geen kant waardoor OW al gauw 3SA+2 maken! Bij dit spel zijn dus maar liefst twee dingen van groot belang: wie speelt en de uitkomst!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-