Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Slotdrive BC Kontrakt
Vraag: van clubgenote Riet Middelhoek kreeg ik, toen een spel daartoe aanleiding gaf, de vraag of en in hoeverre “psychen” ofwel afwijken van de systeemkaart, toegestaan is. Ik heb internet nog eens nagezien op deze vraag, en er is heel veel over dit onderwerp geschreven, met uitzondering op uitzondering. Hierna volgt een korte eerste benadering. Psychen is toegestaan, zolang de bieding voor de partner even verrassend is als voor de tegenstanders. Een tweede maal deze bieding doen, mag dus “in beginsel” niet, dan moet deze bieding op de systeemkaart worden bijgeschreven. Besef hierbij ook, zou ik zo menen, dat een echte wedstrijdbridger, zich deze bieding na een jaar nog wel herinnert, maar een recreatieve bridger is misschien al na een maand alweer vergeten dat hij deze bieding al eens eerder heeft gehoord (neem mij nou, ik weet nu al niet meer, om welk bod het nu eigenlijk ging)!
Dan nu weer iets over BC Kontrakt. BC Kontrakt is een Zoetermeerse bridgeclub van ongeveer 70 leden, die speelt in De Patio, Gaardedreef 189, Seghwaert, op dinsdagavond vanaf 19:45. De Slotdrive op 4 juni sloot de competitie 2023-24 af. Dan is er normaliter zomerbridge, maar het speellokaal wordt ook gerenoveerd, en nu zijn er begin juli nog twee slotavonden zomerbridge. De slotdrive voor 50 bridgers werd gewonnen door Emmy Angad-Gaur & Evert Angad-Gaur met de hoge score van 70,16%! We vallen met de deur in huis met spel 1.
Spel 1; Noord/Niemand
Biedverloop bij Prof Jack
Noord opent – met 16 pt en SA-verdeling – met 1SA. OW passen steeds, Zuid met 7 klaveren (!) past de Jacoby transfer toe: 2 schoppen en dat verplicht Noord om 3 klaveren te bieden. Zuid gaat nu bij Prof Jack naar 5 klaveren, maar in de biedpraktijk wordt aan 4 van de 12 tafels 3SA geboden! In de biedpraktijk wordt ook 3x 5 klaveren geboden dat eenmaal wordt gemaakt en dat eenmaal 1 down gaat en eenmaal 3 down gaat. Het probleem van 5 klaveren is dat er maar liefst 11 slagen moeten worden gemaakt, terwijl er 9 slagen nodig zijn bij 3SA. Bovendien is de kans groot dat de 7 klaveren in Zuid een aantal lengteslagen gaan opleveren, wat de kans op het maken van 3SA vergroot. Het geluk blijkt weer eens te meer aanwezig te zijn bij de 3SA-bieders, want Oost gaat in alle vier gevallen ook nog eens opkomen met schoppen, want dat is zijn langste kleur, maar deze uitkomst speelt nu NZ in de kaart!
Spelverloop
De speelwijze na de schoppenuitkomst is dat Leider Noord natuurlijk zijn heer in Zuid moet vasthouden als mogelijke entree voor de klaverlengteslagen en via de schoppenslag maken NZ vervolgens klaverheer en klaveraas. Hierdoor komt Zuid aan slag die natuurlijk doorgaat met klaveren, maar deze derde klaverenslag is voor West. Als alles meezit kunnen OW nu drie slagen maken, ruitenaas, hartenaas en hartenheer, maar vervolgens komen NZ weer aan slag en als dat Noord is heeft Noord keuzemogelijkheden zoals het maken van de lengteslagen in Zuid. Dan gaat Noord met een schoppentje naar Zuid, naar de schoppenheer als entree voor nog vier klaverslagen, contract gemaakt, via 6 klaverslagen, 2 schoppenslagen en nog een hartenslag of een ruitenslag. De scores in de praktijk op 3SA waren 2x 3SA+2 (na innen ruitenaas is Oost doorgegaan met ruiten) 1x 3SA C en 1x 3SA-2 (schoppenheer vermoedelijk te snel gespeeld). De avondwinnaars maakten ook op dit spel de hoogste score, samen met een tweede bridgepaar, namelijk Ben de Haan & Giel van den Bos.
Bram Doeves (