schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Arthur de Winter Open NK 2024

 

Het Open Nederlands Kampioenschap Schaken was ditmaal in Velp van 23 juli – 1 augustus, door verbouwing van het sportcomplex in het “traditionele” Dieren. Het toernooi was ook op Internet heel goed te volgen, met interessant commentaar van Peter Boel in zijn live-blog, die het toernooi karakteriseerde als het “Open NK van de jeugd”. Want op de eerste plaats eindigde de formidabel schakende pas 16-jarige Arthur de Winter die trouwens al grote bekendheid opbouwde in de laatste jaren. Daarom is de derde plaats van de 17-jarige Rik van Rootselaar misschien nog wel sensationeler, een volslagen outsider, nog vrijwel onbekend voorafgaand aan het toernooi, na het toernooi weet de schaakwereld wel beter! Maar het toernooi was vooral een strijd tussen IM Arthur de Winter en GMI Thomas Beerdsen, die onderling remise speelden, maar Arthur wist zes partijen te winnen en Thomas vijf partijen. Beiden zijn al vaak “opgetreden” in deze rubriek, door hun “tactisch vernuft”, hun geweldige combinatievermogen. Er deden honderden schakers mee, waaronder heel veel tieners in Velp in allerlei schaakmanifestaties, maar het draaide natuurlijk om de “Open groep” van ruim 50 schakers. De eerste drie: 1. Arthur de Winter 7,5/9; 2. Thomas Beerdsen 7,0/9 en 3. Rik van Rootselaar 6,5/9.

                                 Nu …Pf6!                                                     Na Kh5
Beerdsenjuli24 ONK Winter juli 24

 

Sidney Panjer – Thomas Beerdsen 0-1. Lastig genoeg staat het witte paard al twee keer aangevallen en na Le5 komt al Txd2!; Txd2 Td8!; Lxf6 Txd2 en 0-1, want zwart wint beslissend materiaal, bijvoorbeeld naar Fritz, Lg7 Txe2; Lxh6 Te1+; Kd2 en Txa1.

Koen Leenhouts – Arthur de Winter 0-1. Na Kh5 trekt Arthur het matnet aan: Kg7; Pg3 Pf4+; Kg4 Kg6 en 0-1, want mat met h5# is niet meer op voldoende wijze te voorkomen.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

 

      

-advertenties-

-goede doel-