bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Zomerbridge bij BC Zoetermeer 

 

BC Zoetermeer is de grootste bridgeclub van Zoetermeer met maar liefst 255 leden, spelend op drie dagen: maandagavond, woensdagmiddag en donderdagmiddag in Wijkcentrum “de Vlieger” Groen-Blauwlaan 133. Zoetermeer doet in de zomer aan zomerbridge. Hierna volgt spel 16 van 22 augustus. Prof Jack bood nogal conservatief 1 harten op dit spel, het merendeel van de 56 spelers bood veel hoger, vooral 3 harten, en er werd slechts eenmaal SA geboden, en gelijk 3SA, dat nog gemaakt werd ook! Deze donderdagsessie werd gewonnen door Greet Borsje & Ria van Dijk met 65,13%, gevolgd door Henny Elsendoorn & Adrie Huurman met 60,29%, en Lex Verlinden & Marja Verstrenge met 59,84%.

Spel 16 West/OW

BCZoetermeer aug24

Biedverloop bij Prof Jack en in de praktijk

West, Noord en Oost pasten, Zuid bood 1 ruiten, Noord verhoogde naar 1 harten en verder werd gepast, Zuid overwoog hierbij dat Noord geen openingsbod deed en zelf had Zuid ook maar 12 punten. Maar de hand van Noord ziet er toch best aardig uit, dus in de biedpraktijk zal Noord wel vaak 1 harten hebben geboden, Zuid zou dan 1SA kunnen bieden waarna Jack voor Noord 2SA zou bieden, maar de praktijkbieding van veelal 3 harten is meestal gemaakt, is dus zeker ook een goed bod. Maar 3SA bieden en nog maken ook, dat is merkwaardig met slechts 23 punten, maar toch ook goed mogelijk, zie hierna.

Spelverloop bij 3SA

Als “leider” heb je de eigen 26 kaarten voor je neus en op tafel. Wat valt hier op? Noord kan vier hartenslagen maken waaronder twee lengteslagen als Zuid naar Noord kan oversteken met harten of met ruiten. West en Oost hebben niet zo’n mooi overzicht over hun kaarten, zij zien alleen maar hun eigen 13 kaarten voor zich. Uiterst ongemakkelijk. Maar stel dat West nu eens opkomt met ruiten heer, Noord neemt de slag met het aas, komt terug met zijn prachtige harten, maar West duikt “helderziend” twee keer het aas, en pakt pas de derde hartenslag met zijn aas. De ravage is nu al compleet. Zuid kan Noord nu al niet meer aan slag brengen. OW maken dan hartenaas, drie klaveren en twee ruiten: zes slagen. NZ maken 7 slagen ofwel 2 down. Als West echter eerder zijn hartenaas zet kan later Zuid na het onontkoombaar incasseren van zijn klaverenheer, met een kleine harten wel naar Noord oversteken om twee hartenlengteslagen méér te maken, en dat zijn dan 9 slagen, 3SA (of 2SA+1) gemaakt! Zoals in de praktijk gemaakt door Henny Elsendoorn & Adrie Huurman voor 90,38%, een fraaie topscore! Zoals zo vaak is 3SA ook weer hier heel goed te proberen, ook met slechts 23 punten, maar wel met 2 lengteslagen als het meezit, maar als tegenstander 2x je aas duiken, wie doet dat op een zomerse donderdagmiddag in “de Vlieger”, dus die vlieger ging niet op.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-