bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Openingsdrive 24-25 Sweet Lake Bridgers 

 

Het seizoen 2024-25 is bij de bridgeclubs in september weer van start gegaan, meestal met een openingsdrive die nog niet voor de onderlinge competitie meetelt. Even lekker oefenen dus. Sweet Lake Bridgers is met 66 leden begonnen. Speelavond is woensdag vanaf 19:45 in De Patio, het buurtcentrum van Seghwaert op Dreef. De openingsdrive werd gewonnen door Anneke van Oosten & Nanny Verreijdt met de mooie score van 61,46%, gevolgd door Marjon Smits & Leon Bosch met 60,07% en Jilles Kooij & Joop van der Hoek met 54,17%. Spel 19 liet schoppenscores en nogal uiteenlopende SA-scores (2SA-5; 3SA-1 en 2SA+1) zien. Bij schoppen leek drie schoppen het best haalbaar, maar die uiteenlopende SA-scores die moesten natuurlijk even worden voorgelegd aan de AI-Prof Jack. Bij goed spel was 2SA+1 de beste score en die werd ook in de praktijk behaald door Hanneke Teunisse & Ton Teunisse!

Spel 19 dd 4-9-24; Z/OW

SLB sept 24

 

 Biedverloop bij Jack

Zuid opent met 1 klaveren (conventioneel), West doubleert, want heeft wel openingspunten, maar geen vijfkaart, Noord biedt met een zeskaart harten “preëmptief” 2 harten, Oost past bij Prof Jack, maar met iets meer optimisme speelt Oost 2SA en vervolgens past iedereen.

 

Spelverloop

De verdediging NZ heeft ogenschijnlijk mooie kaarten, maar Zuid kan niet Noord met zijn aantrekkelijke harten aan slag brengen, ook niet (goed) met hartenheer. En daarom maken NZ slechts schoppenaas, hartenheer, klaveraas en schoppentien. Het maken van 2SA+1 is een lastige klus. Het is nodig maar ook mogelijk dat OW allebei de resterende twee harten kunnen “weggooien” op andere kleuren. Na het maken van schoppenaas moet Zuid OW weer aan slag brengen met ruitennegen. In de elfde slag brengt West Zuid aan slag met schoppenvier. Zuid wint de slag dan met schoppentien maar zit dan in een dwangpositie met twee klaveren (tien en vier of drie), en welke hij ook opgooit, Oost (heer en negen) maakt dan zijn twee klaveren. Met open kaart is de speelwijze van Jacks “double dummy” (beste spel bij open kaart) wel te begrijpen, maar met dichte kaart lijkt het ondoenlijk. Ik heb de moeilijkheidsgraad van dit spel een beetje onderschat, wordt vervolgd met een simpeler spel.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

-advertenties-

-goede doel-