schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Start schaakcompetitie 2024-25

 

Veel dingen zijn hetzelfde gebleven. Deze rubriek volgt LSG Leiden (meesterklasse), en de Zoetermeerse clubs Promotie (klasse 2A) en Botwinnik (klasse 3C). En de eerste “flitsen” zijn opnieuw van Arthur Pijpers en Edwin van Haastert, schakers die de kunst verstaan om hun tegenstanders met leuke combinaties te vloeren.

In de Meesterklasse viel de fraaie winst op van LSG IntelliMagic van 4,5-5,5 tegen Apeldoorn dat de laatste jaren altijd weer kanshebber op het Landskampioenschap was. Maar vorig jaar won Kennemer Combinatie met overmacht het Landskampioenschap. Verrassend genoeg verloor dit team nu in de eerste ronde van Paul Keres met 5,5-4,5. Gelet ook op de ratings van de andere teams zullen deze vier teams het komende seizoen wel weer in de top van de Meesterklasse zijn te vinden.

In klasse 2A had Promotie een sterke start door met 3,5-4,5 van Rijswijk te winnen. Helaas lijkt Promotie niet meer te beschikken over enkele toppers van vorig jaar, zodat het wel eens een zwaar seizoen zou kunnen worden. Dat kan al in de tweede ronde duidelijker worden, want dan staat de uitwedstrijd tegen het sterke Purmerend op de agenda.

Voor Botwinnik in klasse 3C lijkt in iets mindere mate hetzelfde verhaal als voor Promotie te gelden, maar in beide gevallen ontbreken nog tamelijk veel gegevens van clubs die nog niet gespeeld hebben. Botwinnik startte ook met winst op Santpoort met 3,5-4,5, best wel een mooie prestatie. In de volgende ronde staat VAS2 op de agenda en dat zou ook wel eens een zware wedstrijd kunnen worden.

 

                             Na … Df2                                                              na Df3
Pijpers okt24 copy Haastert okt24

Nico Zwirs – Arthur Pijpers 0-1; Apeldoorn – LSG 4,5-5,5 (R1). Hierna kwam Pd7 met tempoverlies want Fritz geeft zwart nu groot voordeel, dat Arthur snel en fors uitbouwde door: e4; Pf6 Lxf6; Lxf6 Pd3; c4 d4 en 0-1, want wit heeft geen goede verdediging meer tegen Dd2#. Prachtig gespeeld.

Edwin van Haastert – Sasa Albers 1-0; Apeldoorn – LSG 4,5-5,5 (R1). Edwin staat al duidelijk beter en gaat het met enkele krachtzetten uitmaken: …Tg5+; Kf1 Txb2; Dh3 fxe5; Dh7 Dxd6; Tc8+ en 1-0 want na Lxc8 volgt Txc8+ Dd8; Dh8+ Kf7 en de zwarte dame gaat verloren met daarna snel mat.   

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-