bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Tuinen en Akkers. 

 

Bruine bladeren en bridge: tuinen en akkers in september. BC Tuinen & Akkers (22011.bridge.nl) is een grote bridgeclub in Zoetermeer van ongeveer 100 leden (dat is de capaciteit van de speelzaal) en speelt op donderdagavond in De Patio, Gaardedreef 189. Op 19 september kwamen drie lijnen in actie en de eerste drie teams van de A-lijn waren 1. Marianne van de Ven & Ad van de Ven met 57,50%; 2. Marry Wesseling & Gerard Kalkwijk met 57,33% en 3. Marian Jansen & Iesje Willemars met 55,00%. Een spel met uiteenlopende scores was spel 22, waarin aan de 6 tafels steeds door West 3SA werd gespeeld. Bij uitkomst met schoppenheer resulteerde dat in 5x down, van 3SA-4 tot 3SA-1. Eenmaal werd uitgekomen met klavervijf met als resultaat 3SA+1! Uiteraard staat Prof Jack al te popelen om daarover iets te zeggen.  

Spel 22 dd 190924; O/OW

T en Akkers okt24

 

Biedverloop bij Jack

Oost opent met 1 ruiten, Zuid past, West 1 schoppen, Noord 2 schoppen, Oost past, Zuid past en West maakt er net als in de praktijk 3SA van waarop allen passen.

Spelverloop bij Jack

Bij klaverenuitkomst pakken OW vier slagen, namelijk klaverenheer en drie ruiten, dan is de ruiten tien voor de boer in Zuid, waarna NZ nog drie klaverenslagen kunnen maken. Dan komt West weer aan slag met drie harten en schoppenaas, waaronder een oversteek naar de hartenvrouw in Oost die ook nog een vrij ruitentje maakt, contract precies gemaakt.

Bij schoppenheeruitkomst is het probleem dat de schoppendekking gelijk al wegvalt, maar OW pakken gelijk al zeven slagen: schoppenaas, drie hartenslagen en drie ruitenslagen. West komt dan met schoppen terug. Bij klaverenterugkomst zou Zuid allerlei extra slagen kunnen maken, maar bij schoppenterugkomst kan Noord Zuid niet meer bereiken. Noord pakt nu wel vier schoppenslagen en klaveraas (1 down). Tussen haakjes, dan moet Noord wel via een klavertje West aan slag brengen met schoppen. Als Noord alle schoppen houdt (dan zonder dat klavertje zit) en daarmee moet terugkomen, kan West zijn schoppennegen nog maken, en dan maken OW alsnog 3SA. Met dichte kaart is het een enorme puzzel, met open kaart ook, maar dan is de puzzel toch iets simpeler op te lossen.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)    

-advertenties-

-goede doel-