schaakstukkenMagistrale momenten uit de schaakgeschiedenis

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week deel 10 van deze serie.

 

10. 1935, The Miss Menchik-club

 

De schaaktop in 1935; en Miss Menchik

In 1935 was Aljechin al jaren de wereldkampioen, Euwe was zijn uitdager en Botwinnik was toen nog maar 24 jaar en al dé grote belofte. Het eerste toernooi in 1934/5 was Hastings, waar Euwe Botwinnik nog in toom hield, door met zwart van hem te winnen! Euwe won Hastings als gedeeld eerste, met 6,5 uit 9. Als hij van Miss Menchik had gewonnen, was hij eerste geweest, maar tegen miss Menchik was hij vaak niet in gewone doen! Wie was Miss Menchik? 

 

schaken10-1

Na bxa5

Vera Menchik – Albert Becker 1-0. Karlsbad 1929. Albert Becker eindigde in de top als 5e met 12/21 en Vera als laatste met 3/21, maar ze won wel een prima partij van Albert. C6 was lang het zwakke punt, maar zo langzamerhand valt Vera over het hele bord aan, al is het materieel nog gelijk, maar niet lang meer, want er volgde Pb5! Td7?; e6!! En opgegeven.

 

schaken10-2

Na Pxf4

Miss Menchik – Max Euwe ½ - ½. Hastings 1935. Gedeeld winnaar Hastings en kort daarna wereldkampioen Euwe kon weer niet winnen van die voor hem altijd lastige Miss Menchik, en komt hier na pionwinst remise overeen, want Miss Menchik staat ook volgens Fritz nog steeds beter!  

Vera Menchik (1906-1944) of Vera Mencikova

Vera was de dochter van een Tsjechische vader en van een Britse moeder. Ze is in Moskou geboren maar het gezin verhuisde in 1921 na WO1 en Russische Revolutie naar het rustiger Engeland. Ze was toen 15 jaar en werd meteen in haar eerste Engelse jaar de Britse meisjesschaakkampioene. Het jaar daarop werd ze leerling van Geza Maroczy, een Hongaarse grootmeester die in 1935 de secondant was van Max Euwe. In 1927 werd ze de eerste schaakwereldkampioene en ze verdedigde haar titel zes keer met succes, want Miss Menchik stak met kop en schouders vèr boven de toenmalige schaaksters uit. Ze werd dan ook uitgenodigd voor grootmeestertoernooien. Meestal eindigde ze in de staart van zo’n toernooi, maar slaagde er wel in om een aantal grootmeesters een smadelijke nederlaag toe te brengen. Zo deed ze vanaf 1929 meermalen mee aan het toernooi van Hastings. 

Join the Vera-Menchik-club!!

De Weense grootmeester Albert Becker dreef de spot met haar komst naar Karlsbad 1929 door een Vera Menchik Club voor te stellen, met als leden iedereen die van haar verloor. Dat idee sloeg aan, vooral toen Albert Becker zelf als eerste van haar verloor en zo het eerste lid werd! Maar ook onder meer Max Euwe, Samuel Reshevsky traden in de jaren daarna toe tot de club en Sir George Thomas werd hartelijk tot President van de club uitgeroepen, toen hij voor de tweede maal van haar verloor.

Oorlogsslachtoffer

In 1937 trouwde Vera Menchik met Rufus Stevenson (1878-1943) die onder meer ere-voorzitter was van de Britse Schaak Federatie. In 1944 kwam ze met haar moeder en zus tragisch om het leven bij een zoveelste bombardement op Londen dat hun huis totaal verwoestte. En dan ook nog te bedenken dat haar jongere zus Olga ook op weg was om een bekende schaakster te worden.

De Vera Menchik Cup

Zo heet de beker voor het team dat de Schaak Olympiade voor vrouwen wint.

 

Door: Bram Doeves, SV Botwinnik

 U vindt alle schaakrubrieken hier: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-