adigestroom2 s.jansDe betekenis van de Zoetermeerse straatnamen is vaak heel bijzonder. In straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Adigestroom in Oosterheem.

adigestroom a jans  adigestroom s.jans 

Betekenis van de straatnaam

Met 410 km is de Adige na de Po de langste rivier van ItaliĆ«. De rivier ontspringt bij de Reschenpas in het overwegend Duitstalige Zuid-Tirol. De stroom gaat door Verona en mondt uit in de buurt van Adria, ten zuiden van VenetiĆ«. Het is een zeer onvoorspelbare rivier. Door smeltwater kan de rivierstand dramatisch stijgen, en er zijn vele stroomversnellingen. De Adige levert waterkrachtcentrales in het bovenste gedeelte van de Alpen en irrigatie voor de Veneto in de benedenloop.

In vroeg-christelijke tijden was de loop van de rivier waarschijnlijk verscheidene kilometers verder naar het noorden totdat ongeveer rond 589 na Christus de rivier door zijn oevers brak en zijn huidige loop kreeg. De dijken die in de afgelopen eeuwen zijn aangelegd, moesten verschillende keren worden verlegd. De laatste 80 km van de rivier zijn volledig door de mens gemaakt.

Adige Verona  Adige in de stad Verona 

 

Verder lezen/bronnen:

nl.wikipedia.org/wiki/Adige

Britannica.com/Adige-River

 

Tekst: Shirley Weemeijer

Foto's door: Sanne Jans

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

-advertenties-

-goede doel-