frans halsstraat 001Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Frans Halsstraat in het Dorp.

De Frans Halsstraat is een straat in het Dorp, wijk 12. Het is een zijstraat van de Karel Doormanlaan aan de ene kant en de Eerste Stationsstraat aan de andere kant. De Gerard Doustraat, Van Goghstraat en Ferdinand Bolstraat komen alle uit in de Frans Halsstraat. De straat is bekend van De Pelgrim als ontmoetingsplek en podium van Gluren bij de Buren. Dit deel van het Dorp bestaat uit straten die vernoemd zijn naar Nederlandse kunstschilders.

 

 frans halsstraat 002  frans halsstraat 004

Frans HalsFrans Hals

De naamgever van de straat is Frans Hals. Hij werd geboren in Antwerpen in 1585 (sommige bronnen geven aan 1582 of 1583) als zoon van de lakenkoopman Franchois Fransz. Hals en zijn tweede vrouw Adriaentje van Geertenrijck. Rond 1586 verhuisde het gezin Hals naar Haarlem net als vele andere Zuid-Nederlandse gezinnen in die tijd. Frans Hals is twee keer getrouwd, heeft 15 kinderen laten dopen en 5 of 6 zonen opgeleid tot schilder. Zijn hele leven is hij achtervolgd door armoede. Hij stierf op 26 augustus 1666, op ongeveer 86-jarige leeftijd en ligt begraven in de Sint Bavokerk aan de Grote Markt in Haarlem. Hij stond vanaf 1968 afgebeeld op het briefje van 10 gulden.

  

Schilder

Frans Hals was – naast onder andere Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Jacob van Ruisdael en Jan Steen – een van de oude Hollandse Meesters. Dit is de groep schilders van de Hollandse School die werkten van de vroege renaissance (begin 14e eeuw, rond 1500) tot en met het begin van de barok (begin 17e eeuw, rond 1800). Hij werkte, zover men weet, zijn hele leven in Haarlem en werd vooral bekend door zijn portretten en schuttersstukken (schilderij van een groep leden van een schuttersgilde). Het bekendste schuttersstuk is dat van Rembrandt, De Nachtwacht, maar schutterstukken werden ook door vele andere schilders gemaakt. Zoals de meeste schilders uit die tijd, was Frans Hals een specialist. Hij schilderde geen stillevens of landschappen. Zijn werken hangen in musea over de hele wereld.

Regentessen van het oudemannenhuis 1664  Huwelijksportret Isaac Massa en Beatrix van der Laen 1622   Portret van Catharina Hooft en haar min
 Regentessen van het oudemannen-
huis - 1664

 Huwelijksportret Isaac Massa en
Beatrix van der Laen - 1622

 Portret van Catharina Hooft
en haar min - 1619-1620

 

Stijl

De kunstenaar Frans Hals stond bekend om zijn manier van schilderen. Met losse, nonchalante penseelstreken zette hij iemands portret neer. Hij wist iemands ziel op het doek tot leven te brengen. In die tijd waren portretten meestal stijve en stugge weergaven. Eeuwen later werden en worden schilders nog door hem geïnspireerd. Zelfs Édouard Manet en Claude Monet, twee zeer beroemde impressionistische schilders, kwamen naar Haarlem om zijn schilderijen te bewonderen.

Standbeeld Frans HalsIn tegenstelling tot zijn tijdgenoten probeerde hij echt beweging in zijn schilderijen vast te leggen. Hiermee was hij zijn tijd ver vooruit. Het was gebruikelijk een zo exact mogelijke weergave van de werkelijkheid vast te leggen. Dit deed Frans Hals dus niet, zijn schilderijen hadden beweging en waren veel levendiger dan die van zijn tijdgenoten.

 

Standbeeld

Op 14 juni 1900 werd een bronzen standbeeld in zijn nagedachtenis geplaatst in het Florapark in Haarlem. Het beeld werd onthuld door koningin Wilhelmina onder andere in het bijzijn van haar moeder Emma van Waldeck-Pyrmont.

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

 

Tekst: Marije Ronteltap

Foto's straat: Guus Pauwels

-advertenties-

-goede doel-