IMG 9876Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze nieuwe serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze week het kunstwerk 'Zuccaia'.

Het kunstwerk ‘Zuccaia’, wat vertaald kan worden als ‘Veld met pompoenen’, werd in 1991 gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Piero Gilardi. Het stelt een veldje met pompoenen, courgettes, boomstammen en andere elementen uit de natuur voor. Het is verrassend ambachtelijk gemaakt van bijzondere materialen, zoals PUR-schuim en synthetisch rubber. Zuccaia is een internationaal belangrijk kunstwerk, omdat het van hoge artistieke kwaliteit is en van grote betekenis voor de moderne kunst. Ook is het een zeldzaam werk: van de weinige ‘natuurtapijten’ is Zuccaia het enige exemplaar in Nederland dat in nog goede staat is en aan publiek kan worden getoond. In Nederland zijn maar drie werken van de Italiaanse kunstenaar en dit is het enig werk dat in een openbare ruimte te zien is.

In 1992 was het kunstwerk, eigendom van de gemeente Zoetermeer, te zien op de Floriade, die toen in Zoetermeer gehouden werd. Het kunstwerk is gebaseerd op het thema van de Floriade: landbouw. Elk onderdeel, van spriet tot stronk, is apart met de hand uitgesneden uit purschuim en schuimrubber. Na de Floriade is het kunstwerk nog een tijd te zien geweest in het Zoetermeerse Stadhuis.

 

Restauratie en plaatsing

20171204 116772Het kunstwerk is in 2006 al volledig gerestaureerd door de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed. Het schuim bleek gedeeltelijk te zijn aangetast onder invloed van licht, lucht, vocht en aanraking. De restauratie was een flinke klus, want het was nog niet eerder voorgekomen dat een kunstwerk van deze bijzondere materialen gerestaureerd moest worden. Uiteindelijk is er een soort ‘sun-block’ op aangebracht waardoor het materiaal niet meer kan verweren onder invloed van uv-stralen.


Bij de bouw van het nieuwe Stadhuis-Forum, dat geopend werd in januari 2018, werd het kunstwerk in de vloer van de publieke ruimte geplaatst, onder een doorzichtige glazen plaat. Bezoekers kunnen er nu overheen lopen, vooral bij kinderen is dit inmiddels een grote attractie geworden. De plaatsing van het kunstwerk in het Stadhuis-Forum was kostbaar vanwege de klimatologische behandeling die nodig is om het langdurig op deze manier tentoon te stellen en de speciale vloervitrine.


Wethouder Robin Paalvast bij de plaatsing van het kunstwerk, december 2017: “De Floriade is voor Zoetermeer een heel belangrijk moment geweest. We vinden het dan ook fantastisch dat dit bijzondere en kleurrijke kunstwerk weer hier in Zoetermeer te zien is!”

Piero Gilardi

De Italiaanse kunstenaar Piero Gilardi is geboren in 1942 in Turijn, waar hij ook studeerde aan het Liceo Artistico. Hij leverde een beslissende bijdrage leverde aan de geboorte van Arte Povera. Dit was een beweging die de Europese kunst in het midden van de jaren zestig drastisch veranderde.
In de periode 1963-1985 werkte hij aan grote, hyperrealistische sculpturen uit polyurethaan en schuimrubber die hij Tappeti-natura (natuurtapijten). Hoofdthema’s in zijn latere werk werden de nieuwe media, virtual reality en interactieve installaties. Ook werkt hij aan zogenaamde Relational Art-projecten, hierin worden politiek activisme en maatschappelijk gefundeerde doelstellingen gecombineerd met de natuur.

 

De gemeente Zoetermeer wil kunst in de openbare ruimte beter in beeld brengen en heeft daarvoor Kunstroutes ontwikkeld. Deze kunt u hier vinden https://www.zoetermeer.nl/inwoners/kunst-in-zoetermeer_46703/item/kunstroutes-door-de-stad_114073.html 
Dit kunstwerk komt voor in de eerste route door het stadscentrum. informatie: de route is 2,5 kilometer met het start- en eindpunt in het Stadhuis-Forum, Stadhuisplein.

Meer informatie:

Kunstwerk-zuccaia-thuis-in-Stadhuis

Stadhuis-forum-heeft-nu-z'n-eigen-rembrandt

VVD: te-hoog-prijskaartje-kunst-Stadhuis

Tekst: Rita Soutendijk

Foto: Miroslav Buhac en Rita Soutendijk

foto links: Foto tijdens de plaatsing van het kunstwerk in december 2017, Laura van Breen (hoofd van de afdeling Kunstcollecties), wethouder Robin Paalvast, Thea van Oosten (onderzoekster restauratie) en Ron Kievits (restauratiespecialist )

-advertenties-

-goede doel-