20140213 10800Weet u wat uw straatnaam betekent? In Straat in beeld zoeken wij de informatie achter het blauwe bordje uit. Nederland herdenkt in 2019 en 2020 ‘75 jaar Vrijheid’. De komende weken belichten we een aantal straatnamen met een link naar de Tweede Wereldoorlog. Vandaag het Van Doornenplantsoen in Palenstein.

 20140213 10802  20140213 10804

 

van DoornenDeze straat is vernoemd naar Johan van Doornen (1900-1994), wethouder van Onderwijs in Zoetermeer van 1958 tot 1970. De heer Johan (Jo) van Doornen is geboren in Oudewater en komt in 1924 naar Zoetermeer. Hij begint daar als boekhouder bij Brinkers Margarinefabriek en door zijn toegewijde inzet voor het bedrijf brengt hij het tot directeur. Onder zijn leiding wordt Brinkers één van de belangrijkste margarinefabrieken in Nederland.

Tijdens de oorlogsjaren zet de heer van Doornen zich in als hoofd van de Luchtbeschermingsdienst. Dit geeft hem enigszins bewegingsvrijheid waardoor hij verschillende zaken kon regelen voor het verzet. Zo heeft hij samen met zijn dochter Riet een onderduiker met de fiets opgehaald in Den Haag en ervoor gezorgd dat deze via een vrachtwagen van Brinkers naar het oosten kon. Brinkers leverde tevens papier voor de illegale krant Trouw, die door hen rondgebracht werd. Hij maakt veel mee in de oorlogstijd en in diverse publicaties (zie bronnen) van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer vertelt hij over zijn ervaringen.

Straat in Beeld Van Doornenplantsoen foto Brinkers

Na de oorlog zet hij zich, naast zijn werk bij Brinkers, in op politiek vlak en wordt hij wethouder van Onderwijs. Op de agenda staat onder meer een vakschool en van Doornen werkt mee aan de realisatie. Als oud-wethouder is hij betrokken bij de opening van scholengemeenschap De Brug; een vakschool voor technische en agrarische beroepen. De straat waar de scholen De Brug (Stedelijk College/Beroepscollege Zoetermeer) en later MEAO De Dobbe (Meandercollege/MBO Rijnland) en het Erasmuscollege staan, draagt zijn naam.

Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd legt Van Doornen in 1965 zijn directeursfunctie neer. Bij de afscheidsbijeenkomst wordt hij verrast door burgemeester van Tuijl die hem benoemt tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Van Tuijl roemt de heer Van Doornen om zijn verrichte werkzaamheden als wethouder en zijn verdiensten op het terrein van kerk, politiek en onderwijs.

 

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

Bronnen:
-Leidse Courant 25 maart 1965
-Oud Soetermeer: Doornen, J. van., "Zoetermeer in oorlogstijd" in: Zoetermeer nr. 2 (1970).
-Oud Soetermeer: Doornen, J. van., "De meidagen van 1940" in: Zoetermeer Stad nr.7-10 (1980).
-Wikipedia
- Dorp inOorlog, Ton Vermeulen

Tekst: Marielle Mets
Foto wethouder Van Doornen:  Beeldbank Zoetermeer, HGOS

-advertenties-

-goede doel-