IMG 6505De betekenis van de Zoetermeerse straatnamen is vaak zeer uiteenlopend. In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Waarderstraat in de wijk Oosterheem.

imagesDe Waarderstraat is een lange straat gelegen tussen de Schuddebeursstraat en de Zwammerdamstraat. In dit gedeelte van de wijk zijn alle straten vernoemd naar andere dorpjes en stadsdelen gelegen in Zuid-Holland. De straat wordt in tweeën gedeeld door water en verbonden door een brug. De straat bestaat uit hofjes van 24 woningen rondom groenvoorziening.

                                   

Waarder is een prachtig en centraal gelegen dorp in het Groene Hart met een klein en dorps karakter. Het dorp is gelegen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en ligt in de provincie Zuid-Holland. Het dorp wordt omsloten door zowel steden en dorpen, de steden Woerden en Oudewater die aan de provincie Utrecht behoren. De dorpen Papekop, Driebruggen en Nieuwebrug liggen ook om Waarder en behoren juist weer tot de provincie Zuid-Holland. 

Schermafbeelding 2020 04 15 om 14.49.51
De geschiedenis van Waarder is nogal apart en kent veel verschuivingen. Waarder is ontstaan rondom een verhoging in het veenontginningsgebied langs het veenriviertje de Oude Wetering en bestaat uit de polders: Oosteinderpolder, Westeinderpolder, Korte Waarder en Kerverland.

Op een nog bestaande verhoging is rond 1500 de huidige Nederlandse hervormde kerk gebouwd; de westgevel is volgens een dateringssteen uit 1774. Toen de eerste bevolking zich na de ontginningen rond 1100 in Waarder vestigde, zal men er ook vrijwel direct een eerste kerk gebouwd hebben.
Het kappittel van St.Marie  behoorde bij het Bisdom van Utrecht, zodoende kan er geconcludeerd worden dat Waarder toen deel uitmaakte van de provincie Utrecht.

 kerk  wapen waarder

 

In Waarder, een bestuurseenheid, heeft tot 1672 een gebouw van de Johannieterorde gestaan: de hof van Waarder. In 1814 werd Waarder deels overgeheveld naar de provincie Zuid-Holland waardoor het tot beide provincies behoorde. Dit bleef zo tot 1818, vanaf toen behoorde het dorp in zijn geheel bij de provincie Zuid-Holland.

Tot 1964 bleef Waarder een zelfstandige gemeente, die verdeeld werd tussen Driebruggen (grootste deel) en Woerden. Het gemeentewapen bestond uit drie woerden (mannelijke eenden). Van 1964 tot 1989 behoorde Waarder tot de gemeente Driebruggen. 

Van 1989 tot 2011 behoorde het tot de gemeente Reeuwijk. In januari 2011 fuseerde Reeuwijk met de gemeente Bodegraven en sindsdien behoort Waarder toe aan de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Anno 2019 heeft Waarder 667 inwoners op een oppervlakte van 834 hectare land waarvan 814 land en het resterende water bestrijkt. 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

datat0WF0GgdRk8yxs6cXn6YHqdwuxlosCF9RlI1usXiEb7uteMXBUDtf5tWEpClcZRDModLOKId7a4s MQYs1w4wf7jHwoiPToObmpMpDZYBBn6hTQsp9xpzPcbaJxAh5Od6KoT4BVBxdkChg77 3xhPfCxDmHjMLKIuSkf ack4CVvaAT6jeEOZEcIRvn8Psx8xha6tti taRMqF7dhR4Fod0mFcG4LBsMOBYY2d7R oIEng

  Bronnen: 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Waarder
https://waarder.dorpenwijk.nl
https://allecijfers.nl/buurt/waarder-bodegraven-reeuwijk/ https://rhcrijnstreek.nl/bronnen/lokale-historie/bodegraven-reeuwijk/waarder/nederlands-hervormde-kerk/
https://hetutrechtsarchief.nl       
https://waarder.dorpenwijk.nl               

Tekst: Monica Lausberg

-advertenties-

-goede doel-