graaf adolfstraat 1U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Graaf Adolfstraat  in Driemanspolder.

 

graaf adolfstraat 2 graaf adolfstraat 3

 

Betekenis van de straatnaam
AdolfvannassauGraaf Adolf van Nassau was de broer van Willem van Nassau en vocht mee in de tachtigjarige oorlog. Graaf Adolf van Nassau was de vierde zoon van Willem de Rijke en Juliana van Stolberg. Hij was de op één na jongste broer van Willem van Oranje (Willem de Zwijger). Adolf werd geboren te Dillenburg op 11 juli 1540.

Hij bevocht in 1566 de Turken die steeds verder Europa introkken. Twee jaar later, in 1568 ging zijn broer, Willem de Zwijger, ten strijde tegen Filips II. Adolf stond zijn broer bij in Brabant. Later trok hij met zijn andere broer Lodewijk mee naar Heiligerlee (vlak bij Winschoten, Groningen).  Voor de slag van Heiligerlee, verkeerde het leger van Lodewijk in slechte doen. De manschappen leden honger en de soldij was al lang niet meer betaald. Graaf Lodewijk wist zijn manschappen echter toch te motiveren om de wapens op te nemen. Hij lokte de Spanjaard uit om hem te achtervolgen tot in de moerassige plaatsen tussen de heuvels. Daar waren ze een gemakkelijke prooi voor het staatsleger.

Slag bij Heiligerlee Battle of Heiligerlee 1568 Frans HogenbergGraaf Adolf vond zijn dood tijdens de slag van Heiligerlee. Hoe hij precies gestorven is, weten we niet zeker. De ene lezing vertelt dat hij gedood werd door een ruiteraanval van het Spaanse leger. Volgens andere bronnen sloeg zijn paard op hol tijdens het belangrijkste gevecht. Adolf kwam hierdoor midden in de vijandelijke linies. Hij zou zich moedig verzet hebben.

De dood van Graaf Adolf had geen negatief effect op de slag van Heiligerlee. Deze werd ruim gewonnen door Lodewijk, waarmee de eerste succesvolle actie tegen de Spanjaard een feit was.

Het stoffelijk overschot van Graaf Adolf werd door de troepen meegenomen en ligt waarschijnlijk in de grote kerk van Emden. Sommige bronnen zeggen dat hij begraven is in Wedde, dat lag in die tijd midden in het gebied waar strijd werd geleverd.

In het vierde couplet van het Wilhelmus wordt Graaf Adolf bezongen:

Lyf en goet al te samen
Heb ick u niet verschoont,
Mijn broeders hooch van Namen
Hebbent u oock vertoont:
Graef Adolff is ghebleven
In Vriesland in den slaech,
Syn Siel int ewich Leven
Verwacht den Jongsten dach

 

 In 1873 werd het Graaf Adolfmonument bij Heiligerlee door koning Willem III onthuld.

Op loopafstand van het monument ligt het museum Slag bij Heiligerlee

 

Meer informatie

wikipedia.org/wiki/Adolf_van_Nassau(1540-1568)

wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Heiligerlee(1568)

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld


Door: Mark Neijssel 

 Foto links: Graaf Adolf van Nassau, foto rechts: de Slag bij Heiligerlee 

-advertenties-

-goede doel-