Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: De levenslessen van Wordfeud.
Ik speel nu ongeveer 10 jaar het digitale woordspel Wordfeud. Voor wie dat niet kent: dat is hetzelfde als scrabble met het verschil dat je het niet op een fysiek aanwezig speelbord doet maar met een app op je telefoon of tablet. Bovendien kun je met zoveel mensen tegelijk spelen als je wilt, voor mij komt dat door de jaren heen neer op een stuk of acht tegenspelers, de meeste van hen zijn ‘honkvast’. Ik vond het van meet af heel verslavend en stortte me er met het nodige fanatisme op. Mijn partner zegt wel eens dat ik een zogenaamd sporthart heb omdat ik graag de lat hoog leg voor mezelf en wil winnen. Nou dat viel in het begin niet mee, vooral omdat ik tegenspelers had die veel meer ervaring hadden dan ik. Ik kom me dan vaak opwinden over het feit dat ik weer eens/voor de zoveelste keer slechte letters had; met andere woorden ik had pech en zij geluk.
Na een paar jaar had ik Wordfeud aardig onder de knie en settelde mijn score per spel zich gaandeweg op een gemiddelde (je kunt dat zien op je app) dat de laatste jaren min of meer onveranderd blijft. Juist door dat laatste gegeven leerde ik ook milder met mijn sportfanatisme om te gaan. Het komt er namelijk vaak op neer dat, hoe goed je ook je best doet, je de ene keer nu eenmaal (een periode met) goede en de andere keer slechte letters hebt. En toen realiseerde ik me dat dit spel veel weg heeft van het ‘gewone leven’: soms zit het (een tijdje) tegen en soms zit het dan weer mee. En als je maar geduld hebt, dan komen de goede letters (soms ineens) weer terug of vice versa: na een mooie reeks fijne letters zit je plots weer een tijd zonder. En dat terwijl je even goed je best blijft doen. Voor mij leidt dat een wat stoïcijnsere blik op het spel omdat ik de opgang dan wel neergang beter kan relativeren.
Dat zijn ook lessen die wat mij betreft ook op het leven zelf toepasbaar zijn: soms heb je geluk en dan zit het weer tegen. En net als bij Wordfeud zou het mooi zijn als je door het lang spelen van dit spel je ook door veel levenservaring wat onthechter naar je tegenslagen daarin kunt kijken het geduld kan opbrengen gewoon door te gaan totdat je bij wijze van spreken weer betere letters krijgt. En oh ja dat je moed in het (levens)spel houdt, vooral als het tegenzit. Maar dat valt niet altijd mee en soms zit ik toch weer even te foeteren als de mooie woorden maar niet willen komen.
Blogschrijver: Rob Oele
De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.
De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!