Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Alledaagse voldoening.


ikigaiWaar haal ik voldoening uit in mijn dagelijks leven? Dat haal ik uit de ogenschijnlijk kleine momenten. Zoals het eerste kopje koffie op de dag, iets opgeruimd hebben, iets doen voor een ander, een stukje wandelen of fietsen, de eerste stapjes van een kleinkind, het oplossen van een probleem op het werk, zingen met anderen, iets moois lezen of bedenken. Het hoeft dus niet iets groots te zijn. Het heeft ook vaak te maken met anderen. Dat we van betekenis voor elkaar zijn. Verbondenheid voelen met de ander. Zin geven aan je leven.
Er zijn gebieden op aarde waar bovengemiddeld veel oude mensen in goede gezondheid wonen, de zogenaamde blue zones. Een van die gebieden is het Japanse eiland Okinawa. Uit onderzoek komt naar voren dat deze mensen leven volgens een aantal principes zoals het vinden van je Ikigai ofwel iets wat waard is om voor te leven. Ikigai draait om levensvreugde.


Drie vragen die je je kunt stellen om jouw Ikigai te vinden. Ik citeer deze uit het blad Psychologie 10-2023:
- Welke herinneringen geven me een positief gevoel over mijn leven?
- Waar haal ik op dit moment voldoening uit en welke gevoelens wekken die dingen op?
- Naar welke gebeurtenissen en mogelijkheden kijk ik uit?


En daar wil ik graag nog aan toevoegen: waar wil ik mijn leven, mijn tijd aan besteden? Wat heeft het leven me tot nu toe gebracht?


Wil je hier met anderen verder over praten, meld je dan aan voor:
Oogst in de Herfst van je leven - een zinvol gesprek - op vrijdag 24 september van 16.00 -17.30 uur in De Zoete Aarde, Broekwegzijde 195 in Zoetermeer. Aanmelden is gewenst en kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blogschrijver  Helen de Roos

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-