Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag:  Februari, de Maand van het Zelfvertrouwen.

blog zin zelfvertrouwenDe maand februari is internationaal uitgeroepen tot de Maand van het Zelfvertrouwen. En 8 februari tot de jaarlijkse Dag van het Zelfvertrouwen. Door wie? Dat heb ik niet achterhaald.
Het is de moeite waard stil te staan bij het belang van zelfvertrouwen.
De Amerikaanse feministe Gloria Steinem schrijft bijvoorbeeld: “Waar ik ook kwam, overal trof ik vrouwen die slim, dapper en waardevol waren, maar dat van zichzelf niet vonden.” Zij is ervan overtuigd dat geringe eigendunk geen 'normale' vrouwelijke eigenschap is. Trouwens, er zijn ook veel mannen die weinig zelfrespect hebben.

Het is een misverstand dat zelfvertrouwen genetisch bepaald is. Je hebt het nou eenmaal wel of niet? Nee, iedereen kampt weleens met onzekerheid of weinig zelfvertrouwen. De één meer dan de ander. Het kan ook verschillen per dag. Je bent bijvoorbeeld niet zeker van de keuzes die je maakt. Het kan erger. Ik had zelf járenlang last van onzekerheid. In therapie kwam ik erachter dat die onzekerheid een gevolg is van onverwerkte gebeurtenissen uit mijn vroege jeugd. Die mij belemmeren in gemakkelijk communiceren. Dankzij een intensief traject met kundige begeleiding heb ik die belemmering goeddeels overwonnen en voel ik me zekerder van mijzelf.

Je kunt dus leren om meer zelfvertrouwen te krijgen. Om iedereen met weinig zelfvertrouwen of tekortschietend zelfrespect een hart onder de riem te steken, is de Maand van het Zelfvertrouwen in het leven geroepen.

Ik vind op het internet in februari geen kosteloze activiteiten in Zoetermeer specifiek voor verbetering van zelfvertrouwen. Wel zijn er in andere maanden workshops om zelfvertrouwen te versterken. Verschillende lokale organisaties en de gemeente organiseren op 12 maart 2024
(https://www.zoetermeeractief.nl/agenda/cursussen/evenement/14829-workshop-hoe-kijk-ik-beter-naar-mezelf) en op 24 april 2024 (https://www.zoetermeeractief.nl/agenda/complete-agenda/evenement/14824-workshop-hoe-krijg-ik-meer-vertrouwen-in-mezelf.)
Daarnaast zijn er in Zoetermeer cursussen gericht op versterking van het zelfvertrouwen bij kinderen:
- De Opvoedpoli Zoetermeer www.zoetermeerwijzer.nl/is/product/146319/155375/invis2/weerbaar-en-sterktraining 
- Consultatiebureaus Jeugdgezondheidszorg www.jgzzhw.nl/locaties/zoetermeer

Tekst: Koert Vrijhof

Gloria Steinem: Zie haar boek ‘De revolutie zit in jezelf. Eigenwaarde als innerlijke kracht’ Uitgeverij Diogenes.

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze blog maken deel uit van de themagroep 'Zingeving' van Jong Senioren Zoetermeer. De themagroep stelt zich ten doel om levensverhalen van (jong)senioren in Zoetermeer te verzamelen en met elkaar te delen. Op dit moment vindt dat plaats in de vorm van een tweemaandelijks 'Zinvol gesprek' waar iedere (jongs)senior welkom bij is.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-