LoSLATEN 6Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag:  Loslaten is toelaten.

Sinds een half jaar voer ik als vrijwilliger gesprekken met mensen met de diagnose kanker in een ziekenhuis. Daar ontmoet ik mensen van wie ‘het leven anders loopt dan verwacht’. De diagnose kanker zorgt voor een breuklijn in hun leven. En zo zijn er nog vele andere gebeurtenissen in het leven, grote en kleine, die ervoor zorgen dat het soms ineens heel anders loopt dan verwacht. En toch koesteren we vaak de verwachting dat het leven wél loopt zoals wij het bedenken. En als dat dan niet zo is, dan ervaren we dat als een schok, een teleurstelling. Worden we misschien angstig, boos of verdrietig.

Het is goed om die gevoelens toe te laten en deze helemaal te beleven. Want pas dán kunnen we gaan loslaten en kom je verder. Loslaten vraagt overgave en daar is moed voor nodig, de controle durven loslaten. Het niet meer vasthouden, maar laten gaan.
loslaten ballonnenAls je iets loslaat, betekent dat niet dat je meteen weet hoe het verder gaat. Er kan een periode van ‘het even niet meer weten’ volgen, misschien ervaar je een leegte. Maar in dat niet weten, die leegte, kan zich onbewust toch van alles afspelen. Vergelijk het met een bloembol. Die stop je in de grond en lange tijd lijkt er niets te gebeuren. Maar in die bol is er wel een ontwikkeling van leven bezig. De bloem is al potentieel aanwezig. En komt uiteindelijk tot bloei.

Zo worstelde ik al een hele tijd met iets wat me qua energie niet meer goed paste. Ik wilde nog iets bereiken, wat ik eerder in mijn leven niet kon waarmaken. Ik ontdekte dat dat verlangen eigenlijk niet meer goed bij mij paste. Was het nog wel mijn verlangen of was ik bezig met het alsnog uitvoeren van een oude droom?

Zo ging ik mijn droom loslaten. En ik bedacht: als je een droom loslaat, dan komen er misschien wel andere dromen voor in de plaats. En komt er ruimte vrij voor wat anders.

Zoals Stef Bos het in een lied verwoordt:


‘Hoe meer je dat je loslaat,
hoe lichter je wordt’

‘Hoe minder je vasthoudt,
Aan wat is verloren
Hoe groter de ruimte
Voor alles wat komt’

En dat biedt mij troost én perspectief.

Vind je het leuk om hier met meer mensen over verder te praten, dan kan dat. Jong Senioren Zoetermeer organiseert een gesprek over het thema ‘Loslaten/overgave’ op vrijdagmiddag 29 maart 15.00 u – 16.30 u in de Goede Buur Meerzicht, Albrandswaard 1, Zoetermeer.
Graag van te voren opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Helen de Roos, blogschrijfster

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze blog maken deel uit van de themagroep 'Zingeving' van Jong Senioren Zoetermeer. De themagroep stelt zich ten doel om levensverhalen van (jong)senioren in Zoetermeer te verzamelen en met elkaar te delen. Op dit moment vindt dat plaats in de vorm van een tweemaandelijks 'Zinvol gesprek' waar iedere (jongs)senior welkom bij is.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-