Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag:  Dooddoeners en overdrijvingen.

tekstballonVaak gebruikt men iets nietszeggends, een dooddoener, om een gesprek af te sluiten: ‘we gaan het meemaken, we zullen het zien’ of ‘het komt goed’. Soms in de vorm van een overdrijving (ook wel een hyperbool genoemd): ‘Ik ben je eeuwig dankbaar’ of ‘super!’ of ‘helemaal top’. Of een soort geruststelling: ‘geen probleem’ (was er een probleem dan?). Hoe dan ook: ‘jij bent mijn grootste vriend(in)’.
Een ander soort overdrijving is de tijd van nu vreselijk belangrijk te vinden. Onze eeuw is nog maar voor een kwart voorbij, maar hoeveel wedstrijden zijn uitgeroepen tot de ‘match van de eeuw’? Om maar te zwijgen van helden die we nooit zullen vergeten als musici, filmsterren, sporters, schoonheidskoninginnen …
Lief, maar welbeschouwd ook aanmatigend klinkt een uitspraak als: ‘mijn kind is de mooiste van de wereld’, ‘mijn moeder (of vul maar een willekeurige dierbare in) is de aardigste’, ‘ik ben een mensen-mens’.
Soms voel je dat een uitspraak niet klopt: ‘ik heb een zware burn-out gehad.’ Een burn-out is per definitie zwaar. Burn-out, dus opgebrand zijn, kan niet erger. Wel is het mogelijk om meer dan een keer een burn-out te krijgen - en dat is al erg genoeg…
Mijn vermoeden is dat de populariteit van dit soort dooddoeners en overdrijvingen vooral veroorzaakt wordt door reclame. Om op te vallen worden de goede eigenschappen van het product aangedikt. De media doen daaraan mee: ‘zijn het de extremisten of de media die alles opblazen?’ aldus Loesje op het scheurkalenderblaadje van 8 februari 2024. Het risico van dit misbruik van taal is dat we afgestompt raken bij gebeurtenissen die ècht belangrijk zijn.
Dooddoeners en overdrijvingen, ik ben er helemaal klaar mee!
Dit blog: geniet ervan!

Blogschrijver: Koert Vrijhof

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze blog maken deel uit van de themagroep 'Zingeving' van Jong Senioren Zoetermeer. De themagroep stelt zich ten doel om levensverhalen van (jong)senioren in Zoetermeer te verzamelen en met elkaar te delen. Op dit moment vindt dat plaats in de vorm van een tweemaandelijks 'Zinvol gesprek' waar iedere (jongs)senior welkom bij is.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-