Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag:  Wees niet alleen maar vurig en fel …

blog zin vurig en fel“Ik pik dat niet van je …!” of op een ander moment “Wat jij hebt gedaan accepteer ik niet …!”
Welke innerlijke intonatie ontstaat er als je deze zinnen leest? Alleen vurig en fel …? Misschien kun je deze zinnen niet eens mild lezen?
Veel mensen kennen momenten van felheid, van woede. Soms is een dergelijke emotionele lading van korte duur, soms voor een langere periode. Degene die de woede bij zich draagt, wijst mogelijk naar anderen als de te beschuldigen persoon. Daarmee denkt de eigenaar van de woede dat er slechts één Gelijk bestaat, namelijk het eigen Gelijk en daarom moet de ander excuses maken, spijt betuigen.

Iets nog net wel … of inmiddels niet nog langer kunnen accepteren. Soms laten we een ander langdurig over onze persoonlijke grens heengaan. Soms laten we dit zo lang toe dat er ‘ineens’ een emotionele ontlading volgt. Waar de ander van schrikt – en mogelijk ook jijzelf – maar er ging veel vooraf aan wat eigenlijk al langer niet te accepteren was.

Sommige mensen maken dit al vroeg in hun jeugd mee. Steeds herhalend gedoe tussen vader en moeder, of tussen ooms en tantes. Soms – pas jaren later – ontdekken de ‘vuurvreters’ dat de soep ooit veel-en-veel te heet werd gegeten. Maar deze ontdekking betekent nog niet dat men mild is geworden. De ruziemakers van weleer houden de kou in de lucht. Andere familieleden durven sommige thema’s niet meer te benoemen uit angst dat oude conflicten opnieuw oplaaien … en dan wordt ‘om de lieve vrede’ een sfeer van ‘acceptatie’ in stand gehouden.

Familieruzies hebben soms wel wat weg van conflicten tussen landen of tussen rivaliserende groepen binnen een land. Hardnekkige trots is een grote hindernis om aan elkaar toe te geven dat er ook ruimere opvattingen en overtuigingen zijn. De kemphanen hebben vaak niet in de gaten welk beslag zij leggen op een vriendelijk ontmoeten en een ontspannen samenzijn. Degene die hieraan lijden verzuimen te zeggen dat zij dit onwenselijke gedrag niet langer accepteren.

Wereldliteratuur en filmhuisfilms laten zien hoe ingewikkeld en complex verhoudingen kunnen zijn binnen families, binnen bedrijven en regeringen. Het vraagt persoonlijke moed om vanuit compassie en betrokkenheid te blijven werken aan helen van vastgelopen relaties. Mensen als Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Rosa Parks, Malala Yousafzai en vele anderen zijn voor mij een blijvende bron van inspiratie.

Nadenken over mildheid en acceptatie doen we binnenkort ook vanuit de Jong Senioren Zoetermeer. De gespreksgroep ‘Zinvol gesprek’ voor vrijdagmiddag 31 mei in De Zoete Aarde is echter reeds volgeboekt. Aanmelden voor de wachtlijst kan nog wel via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Activiteiten van Jong Senioren Zoetermeer zijn te volgen op: www.jongseniorenzm.nl 

Blogschrijver: Toon Vessies
Jong Senioren Zoetermeer

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze blog maken deel uit van de themagroep 'Zingeving' van Jong Senioren Zoetermeer. De themagroep stelt zich ten doel om levensverhalen van (jong)senioren in Zoetermeer te verzamelen en met elkaar te delen. Op dit moment vindt dat plaats in de vorm van een tweemaandelijks 'Zinvol gesprek' waar iedere (jongs)senior welkom bij is.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-