Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag:  Elkaar troosten - is dat te leren …?

Kintroostende berenderen spelen en in hun spel kunnen zij soms ineens vallen. Meestal springen zij direct weer op en vervolgen zij het spel. Soms is er bij een val meer schrik dan pijn en soms toch ook erge pijn.
Wat zeggen volwassenen tegen een kind dat valt? “Kom maar even bij me …” of “niet aanstellen en doorgaan …!” Ouders die zeggen “Kom maar even bij me” zijn in hun jeugd mogelijk op een alerte en betrokken wijze getroost door een ouder of opvoeder.

In een poëtische uitspraak zegt de dichter Vasalis “Zoveel soorten van verdriet, ik noem ze niet. Maar één, het afstand doen en scheiden. Niet het snijden doet zo’n pijn, maar het afgesneden zijn.”
Er zijn inderdaad vele soorten van verdriet - soms al vroeg in het leven en zeker wanneer onze jaren klimmen. Niemand ontkomt aan kleine of grote verliezen. De kleine verliezen zijn als het ware oefeningen voor de grote en definitieve verliezen. Zoveel soorten verdriet …, ook zoveel soorten van troost …?

Hoe troosten wij elkaar? Maar ook willen wij ons wel laten troosten? Is er een min of meer natuurlijke neiging om ons met ons verdriet terug te trekken? Mogelijke reacties: “Laat mij nou maar …, ik kom er heus wel uit …, het is niet makkelijk …, maar ik red me wel …!”

Op deze wijze nemen mensen spontaan een houding van afweer aan. Gelukkig bestaan er spreek-woorden rondom troost zoals bijvoorbeeld “Gedeelde smart is halve smart”. Deze uitspraak laat zien dat verdriet, schrik, angst en pijn te delen zijn met een ander mens. Degene die oprecht en betrokken luistert, hoeft eigenlijk alleen maar die oprechte betrokkenheid te tonen. Degene die lijdt, zal zich hierdoor uitgenodigd weten om op verhaal te komen en hierdoor weer enige vitaliteit te ervaren. Dit oprechte luisteren kan weldadig zijn en daardoor zodanig troostrijk dat er opnieuw iets van levenszin kan ontstaan.

In Zoetermeer beoefenen wij in klein verband dit oprechte en betrokken luisteren. Dit ervaren wij tijdens het zogeheten “Een zinvol gesprek” dat door Jong Senioren Zoetermeer wordt georganiseerd.
De eerstvolgende bijeenkomst is op vrijdagmiddag 26 juli in de Zoete Aarde met ‘Troost’ als thema.
Aanvang: 16.00 uur met 17.30 uur als eindtijd. Inschrijven noodzakelijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zonnige Zomergroet van Toon Vessies

Jong Senioren Zoetermeer
www.jongseniorenzm.nl 
Vrijzinnig Zoetermeer
www.vcgz.nl 

 

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze blog maken deel uit van de themagroep 'Zingeving' van Jong Senioren Zoetermeer. De themagroep stelt zich ten doel om levensverhalen van (jong)senioren in Zoetermeer te verzamelen en met elkaar te delen. Op dit moment vindt dat plaats in de vorm van een tweemaandelijks 'Zinvol gesprek' waar iedere (jongs)senior welkom bij is.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-