Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag:  Bezield of bezeten.

pexels pixabay 36744Elke ochtend als ik door mijn buurtpark loop, mag ik genieten van de natuur. Is die bezield, heeft de natuur een ziel? Zo voelt dat voor mij, mits ik de tijd neem voor aandacht voor het natuurschoon. Ik dank degenen die het park ooit hebben bedacht en ingericht. Misschien is dat een geheim van bezieling: de aandacht nemen om iets moois te scheppen. Of de kwaliteit te voelen van iets wat zich aan je voordoet. Kwaliteit in de zin van schoonheid, rust, harmonie, creativiteit, levenslust, kleur, geur, muziek…
Mensen kunnen dus ook bezield zijn. Ik denk aan mijn stadsgenoten die bevlogen actief zijn in vrijwilligersorganisaties. Op Zoetermeer Actief vind je een brede verscheidenheid hiervan. We danken veel aan onbetaalde krachten die zich inzetten voor anderen op het gebied van natuur, zorg, cultuur, maatschappij, vrede.
Inspirerend vind ik eveneens degenen die een begeesterd initiatief nemen. Bijvoorbeeld de Zoetermeerse grossier Adriaan van Well die in 1932 De Spar (Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig) oprichtte. Nu zijn er duizenden Spar-winkels in heel de wereld.

Het tegenovergestelde, het negatieve van bezield is bezeten. ‘Hij ging als een bezetene tekeer’ is een bekende uitdrukking. Bezieling kan omslaan in bezetenheid. Als een mooi, creatief persoon onder druk komt te staan dan kan er fanatisme ontstaan. Het goede gevoel, de oorspronkelijke schoonheid verdwijnt. Een valkuil die we allemaal wel kennen.
Andersom kan ook. Een goed voorbeeld van een bezetene die bezield werd, vind ik in het Bijbelboek Handelingen der Apostelen. Paulus jaagt op christenen, maar door een wonder komt hij tot inkeer en wordt een apostel. Een ander, meer hedendaags voorbeeld is George Wallace, de gouverneur van de Amerikaanse staat Alabama. Hij is een fel voorstander van rassenscheiding. Na een moordaanslag op hem waardoor hij chronisch verlamd raakt, verandert hij van mening over zijn gekleurde medemensen en vraagt hen om vergiffenis voor zijn vroegere racisme. Extreme voorbeelden, maar we hebben vast wel een keer ervaren dat je als het ware ‘wakker’ wordt en beseft dat je verkeerd bezig bent. Het vraagt dan moed om vergeving te vragen aan degenen die je – ongewild – pijn hebt gedaan of benadeeld.

Blogschrijver Koert Vrijhof

Jong Senioren Zoetermeer
www.jongseniorenzm.nl 
Vrijzinnig Zoetermeer
www.vcgz.nl 

 

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze blog maken deel uit van de themagroep 'Zingeving' van Jong Senioren Zoetermeer. De themagroep stelt zich ten doel om levensverhalen van (jong)senioren in Zoetermeer te verzamelen en met elkaar te delen. Op dit moment vindt dat plaats in de vorm van een tweemaandelijks 'Zinvol gesprek' waar iedere (jongs)senior welkom bij is.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-