Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Hoe ga je om met een onveilige wereld?
Ik groeide op in de tijd van de Koude Oorlog (1946 -1989). Er was altijd een gevoel van dreiging aanwezig, meestal op de achtergrond. Na de val van de Berlijnse Muur viel die dreiging weg. Misschien ken je het wel, net als het geluid van airconditioning dat ophoudt aan het eind van de kantoortijd. Een gevoel van opluchting. Na de inval van Rusland in Oekraïne is bij mij dat gevoel van dreiging weer terug. Het geluid van de sirenes, op de eerste maandag van de maand om precies 12 uur, klinkt opnieuw sinister. Leek vrede eerst vanzelfsprekend, nu zijn veel mensen bezorgd over de toekomst. Hou houd je je staande in een onvoorspelbare wereld vol conflicten? Met een toename van invloedrijke kwaadaardige leiders?
Voor mij is je afwenden van de wereld geen oplossing. Ook al wil ik me misschien niet met ‘de wereld’ bemoeien, eraan ontkomen zal me niet lukken. Ik kan wel leren van hoe anderen omgingen met een moeilijke situatie. Bijvoorbeeld Václav Havel, de Tsjech die president werd na jarenlange gevangenschap. Hij heeft het over hoop – dat is voor hem niet hetzelfde als optimisme. Het is niet een positieve wens of overtuiging, maar de zekerheid dat iets zin heeft. De hoop - los van alle aardse beslommeringen – geeft ons kracht te leven en het steeds opnieuw te proberen.
Een ander voorbeeld is Anne Frank. Haar dagboek is een toonbeeld van levensenergie, ondanks onderdrukking en dodelijk geweld. Ook al heeft zij de oorlog niet overleefd, haar gedachten en gevoelens zijn een blijvende inspiratiebron voor velen. Zoals gevangen anti-apartheidsactivisten onder wie Nelson Mandela. ‘Als de nazi’s zo’n meisje er niet onder kregen, zal dat racisten bij ons ook niet lukken.’
Wat ik zelf kan doen is een vredelievende houding aannemen. Is ‘vrede’ niet een soort werkwoord dat bij jezelf begint? En dat je je vandaaruit kan verbinden met anderen van goede wil? Elke vrijdagavond komen om 20 uur bij de Vredesnaald in Zoetermeer mensen bijeen om hun wens tot vrede uit te drukken. We zingen het refrein van het lied ‘Prayer Of The Mothers’ (‘Gebed van de moeders’). Dit lied is gezongen tijdens een vredesmars van Israëlische en Palestijnse vrouwen tezamen. Aan deze demonstratie van hoop voor beëindiging van het geweld liepen duizenden vrouwen mee. Inmiddels zingen in vele landen vrouwen en soms ook mannen het lied.
Doe je ook mee in het nieuwe jaar?
Blogschrijver: Koert Vrijhof
De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze blog maken deel uit van de themagroep 'Zingeving' van Jong Senioren Zoetermeer. De themagroep stelt zich ten doel om levensverhalen van (jong)senioren in Zoetermeer te verzamelen en met elkaar te delen. Op dit moment vindt dat plaats in de vorm van een tweemaandelijks 'Zinvol gesprek' waar iedere (jongs)senior welkom bij is.
De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse