2016 11 24 Geloven in gulheidPastor-diaken Walther Burgering, dominee Jaap van de Akker en dominee Rein Algera schrijven elke twee weken afwisselend over maatschappelijke en menselijke zaken, die vanuit een levensbeschouwelijke blik op de wereld worden belicht. Deze week de column 'Geloven in gulheid' van Rein Algera.



Een eerste column voor Zoetermeer Actief. Liefst ‘actueel, spiritueel, bondig en begrijpelijk’. Ja ja...

Wel, wat de actueel betreft: we staan aan het begin van december. Maand van de gulheid. Sinterklaas schenkt zakken vol, de kerstman sleden vol. De baas schenkt aan het eind van het jaar wat extra’s aan onze bankrekening en als je geluk hebt een kerstpakket. Zelfs het kabinet komt met cadeautjes, maar dat zal wel meer met de verkiezingen in maart dan met deze december te maken hebben.

Met al die presentjes troosten we onszelf de donkerste maand door. Kun je daar ‘spiritueel’ ook wat mee? Nou ... Aan het begin van december heeft ‘steeds-minder-zwarte’ Piet de vrome Sint inmiddels in media-aandacht ver overvleugeld. En aan het eind van de maand is het steeds meer kerstman-met-slee en steeds minder kerstkind-in-stal. Hebben het culturele en materiële het nu gewonnen van het spirituele?

Te kort door de bocht, vind ik. Want ik zie ook heel veel mensen juist in deze maand met overtuiging iets extra’s voor anderen doen. Kerst-inns, fair trade-kerstpakketten, het Glazen Huis, de piek in giften in december. En kijk eens naar al de activiteiten op de goede doelenlijst op deze site van Zoetermeer Actief!

Kerstman en kerstkind hoeven geen concurrenten te zijn. Is kerst ooit niet begonnen als een hemelse geschenk: een mensenkind dat de wereld goed zou doen, spiritueel én materieel? Iedereen die gul deelt, vooral met wie anders niets krijgt, is niet onverschillig. Die gelooft ergens in. Nou, bondiger en begrijpelijker kan het dan toch ook nauwelijks, lijkt me...

 

Foto Rein Algera kerkenraad IchthusRein Algera is als predikant actief voor ‘Halte 2717 – voor zin en zorg’, één van  de partners in het buurthuis ‘Bus 63’ (Busken Huethove 63) in Buytenwegh. Hij is ook predikant van de Protestantse Wijkgemeente Zoetermeer-Noord en Geestelijk Verzorger bij Florence in één van de Haagse Zorghuizen’

-advertenties-

-goede doel-