In onze serie ‘De Passie van …’ Brengen wij bijzondere verzamelingen, hobby’s of levenswijze van Zoetermeerders in beeld. Ditmaal de passie van Andi Leman. Andi verzamelt bordspellen, aangevuld met enkele kaartspellen, de verzameling is inmiddels ruim over de 100 stuks heen.

 

Traditie

Schermafbeelding 2021 05 25 om 17.14.08 copyDe liefde voor bordspellen heeft Andi van huis uit meegekregen, zijn vader geeft hem voor zijn verjaardag standaard een bordspel. De spellen werden uiteraard met het hele gezin gespeeld. Andi: “Ik vond het krijgen van een spel zo leuk, dat ik er later om ging vragen. Het is een traditie die ik nog steeds koester.” Tijdens zijn middelbare school periode verlegt de aandacht van de bordspellen zich naar computerspellen die een hele nieuwe ervaring brengen. Met als bijkomend voordeel dat je ze alleen kon spelen.

Als tijdens zijn studententijd een vriend langskomt met een bordspel herontdekt Andi het bordspel. De dag erna koopt hij een nieuw spel. Andi: “Ik besefte toen hoeveel leuker spellen in de loop van de tijd waren geworden. Een spel aan tafel spelen was zoveel leuker dan achter de computer duiken. Spellen waren ondertussen ook veel leuker, spannender en uitdagender dan in mijn kindertijd.”

 

Spellen beurs in Essen

Zijn verzameling is er een die continu verandert, Andi koopt, verkoopt, ruilt of geeft spellen weg wanneer het spel een of meerdere malen spel2is gespeeld. Eenmaal per jaar bezoekt hij de grootste spellenbeurs in het Duitse Essen waar mensen en bedrijven uit de hele wereld naartoe komen. Andi: “Vroeger kocht ik daar veel spellen uit de uitverkoop bakken omdat de prijs dan aantrekkelijk was. Tegenwoordig kijk ik meer naar de kwaliteit, reviews en het doel van het spel. Waar ik vroeger met 300,- naar de beurs ging neem ik nu maar 100,- mee. Ik koop nu alleen maar goede spellen, het leven is namelijk te kort voor matigheid”.

Hij heeft geen favoriet spel, maar wel favoriete spellenmakers zoals, Martin Wallace en Stefan Feld. Feld maakt spellen waarbij je punten krijgt naar gelang je beslissingen maakt, Wallace maakt vooral strategische spellen die je pas begrijpt als je ze speelt omdat de uitleg bijna niet te volgen is.

 

De nieuwe norm

Andi heeft de spellen wereld in de laatste 5 jaar enorm zien veranderen, waar vroeger het doel was om het spel te winnen gaat het nu vooral om de verhaallijn. Bij veel spellen is nu het doel dat de spelers het spel verslaan, in plaats van elkaar. Verder zie je tegenwoordig veel spellen die je maar een bepaald aantal keer kunt spelen omdat je dan alle oplossingen hebt gevonden. De nieuwe hype in de spellen wereld is momenteel realtime spellen, waar iedereen tegelijk speelt en je niet op je beurt hoeft te wachten. Daarbij is niet nadenken, maar juist bedenken de nieuwe norm. “Dit betekent dat ik na het uitspelen de spellen doorgeef aan anderen en zelf iets anders koop. Een goed spel kost tegenwoordig 30 à 40 euro, de Deluxe versies rond de 60 à 80 euro, maar dit is nog altijd goedkoper dan met zijn allen naar de film”, beredeneert Andi.

 

civilization 4314653 1920Elke verjaardag een nieuw spel

Normaal gesproken zat zijn eetkamertafel driemaal per week vol met vrienden, andere verzamelaars en familie om gezamenlijk een spel te spelen. In de corona periode miste hij dat ontzettend, met de versoepelingen van het aantal bezoekers thuis kan er weer gespeeld worden, al is het maar met zijn drieën. Andi kiest vooraf een aantal spellen uit waar ze gezamenlijk er een uitkiezen om die avond te spelen. In het weekend speelt hij veel met zijn neefje, die vooral het samen spelen het leukste aspect vindt. Andi: “Het spelen van spelletjes draagt bij aan educatie van kinderen. Het leert ze omgaan met winnen en verliezen op sociaal gebied. Terwijl ze met rekenspelletjes ook die vaardigheden oppakken. Die kunnen ze allemaal meenemen in het leven. De familietraditie gaat daarin ook mee, ook mijn neefje krijgt namelijk voor elke verjaardag een nieuw spel!”

Tekst: Monica Lausberg
Video: Stefan Ramdharie

-advertenties-

-goede doel-