Cynthia McLeod, auteur en historicus gespecialiseerd in het slavernijverleden van Suriname, geeft op de Surinaamse feestdag Keti Koti live vanuit Paramaribo een online lezing voor Bibliotheek Forum Zoetermeer over de waarde van Keti Koti. Deze online lezing is gratis en voor iedereen toegankelijk.
Om te begrijpen waarom bepaalde mensen denken zoals ze denken, moet je het slavernijverleden kennen. Slavernij komt al eeuwenlang voor, "maar deze vorm was gekoppeld aan de huidskleur van mensen", legt Cynthia McLeod uit, en dat was nieuw.
Sinds 1975 is Keti Koti, dat 'ketenen gebroken' betekent in het Sranantongo, een belangrijke feestdag in Suriname. Straten in Paramaribo zijn normaal gesproken op 1 juli gevuld met feestvreugde om de afschaffing van de slavernij te vieren, maar ook dit jaar blijft het in verband met corona stil. Toch is het in de huidige tijd, volgens schrijfster Cynthia McLeod "van nog groter belang om op deze dag te gedenken dat de slavernij werd afgeschaft. Voor Suriname is het altijd belangrijk geweest. Maar, je ziet met de demonstraties wereldwijd, dat het belangrijk is om te beseffen waarom mensen actief zijn. Er is maar één ras en dat is het menselijke ras.” Dat besef, daar gaat het om.
Cynthia McLeod werd geboren als Cynthia Ferrier; zij is een dochter van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname. Hij was het die Keti Koti tot een nationale feestdag maakte voor Suriname. Cynthia McLeod (Paramaribo, 4 oktober 1936) is een Surinaams auteur van o.a. 'Hoe duur was de suiker' en historicus, gespecialiseerd in oral history en het slavernijverleden in Suriname.
De online lezing vindt plaats op donderdag 1 juli van 19.30 tot 22.00 uur. Er zijn honderd online kaartjes beschikbaar. Overal in Nederland en Suriname is deze online lezing te volgen. Een kaartje is gratis te bestellen via de agenda van www.bibliotheek-zoetermeer.nl of aan de balie.
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!