De asielzoekers en statushouders die in de voormalige Zoetermeerse gevangenis gehuisvest worden komen in de laatste week van januari. Vanaf 24 januari is de gevangenis klaar om 500 mensen op te vangen.
Er zullen waarschijnlijk niet meteen 500 asielzoekers of statushouders opgevangen worden, dit is het maximale aantal. De vluchtelingen worden tijdelijk opgevangen in het gevangenisgebouw, zodra een statushouder een woning toegewezen krijgt, zal hij weer vertrekken. Niet alle statushouders die in de gevangenis opgevangen worden, krijgen ook een woning in Zoetermeer, zij worden verdeeld over het land.
Minimaal de helft van de vluchtelingen zal bestaan uit statushouders en voor de rest uit kansrijke asielzoekers. De gemeente heeft het COA laten weten dat er een voorkeur is voor gezinnen, maar het zal pas op het laatste moment duidelijk worden wie er precies naar Zoetermeer zullen komen.
Beperkte verbouwing gevangenis
De gevangenis wordt op dit moment door het COA geschikt gemaakt om er mensen in op te vangen. Het gaat hierbij om kleine verbouwingen, zoals het plaatsen van schotten om de toiletten in de kamers. Ook wordt er meubilair van het COA geplaatst (bedden, kasten) en wordt de locatie aangekleed, zoals het ophangen van gordijnen.
Na de opvang van de vluchtelingen, voor de duur van één jaar, moet het COA de gevangenis weer in oude staat opleveren.
Hoe kan ik me aanmelden om te helpen in de noodopvang?
De gemeente, het COA en andere relevante partners in de stad maken een vrijwilligersplan. Zo bedenken ze welke inzet nodig is van Zoetermeerders die willen helpen om de bewoners van de noodopvang een warm welkom te heten en zich hier zo snel mogelijk thuis te laten voelen.
Het netwerk Zoetermeervoorelkaar gaat de coördinatie van de werving van vrijwilligers in Zoetermeer doen. Het COA begeleidt de vrijwilligers die actief willen zijn op de opvanglocatie.
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!